Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Опущення матки: основні причини та методи лікування

Опущення матки: основні причини та методи лікуванняОпущення органів тазу на жаль є досить поширеною проблемою серед жінок. І якщо одна половина вже стикнулася з даним порушенням, то інша навіть може і не здогадуватися про його початок. Тому розберемо детальні які фактори впливають на розвиток випадіння або опущення органів тазу, насамперед матки та які при цьому виникатимуть скарги.

Пролапс органів тазу включає в себе зміщення органів відносно їх фізіологічного стану. Тобто для опущення матки характерне зміщення її дна та шийки нижче від анатомічної межі.
 
При цьому відмітимо, що окреме випадіння матки є неможливим. Механізм пролапсу матки пов'язаний з опущенням або випаданням піхви, що своєю чергою поєднане з опущенням задньої стінки сечового міхура, передньої стінки прямої кишки. 
 
Попри поширену думку, що дана проблема стосується виключно жінок похилого віку, насправді ж початок змін зі сторони тазового дна може початися ще в молодих дівчат. Тому важливо ще з молоду приділяти увагу м'язам тазового дна, які фіксують матку в потрібному положенні та запобігають її опущенню. 

Які фактори впливають на розвиток пролапсу?

  1. Пологи, насамперед з ускладненим перебігом (великий плід, стрімкі пологи, травматизація).
  2. Тривалі закрепи, кашель (наприклад, при курінні), що викликають підвищення внутрішньочеревного тиску.
  3. Особливість трудової діяльності, а саме довготривале статичне положення (стоячи).
  4. Надмірні фізичні навантаження.
  5. Перенесені оперативні втручання на органах малого таза. 
  6. Дисплазія сполучної тканини, що має спадковий характер.
  7. Зниження рівня естрогену, що відповідно підвищує ризики опущення з настанням клімаксу.
  8. Ожиріння (викликає тиск на органи тазу) або навпаки дефіцит ваги (виникає дефіцит клітковини, що також впливає на підтримання внутрішніх органів).
  9. Порушення постави.

Основні прояви

В першу чергу відмітимо, що патологічний стан виникає задовго до появи яскравих симптомів та відповідних скарг. 
 
Згодом при досягненні певного ступеня опущення матки, жінка починає скаржитися на:
  • так званий анатомічний дискомфорт;
  • сексуальну дисфункцію: зниження лібідо, біль при статевому акті;
  • тиск внизу живота;
  • порушення сечовипускання (нетримання сечі, утруднене сечовипускання) та акту дефекації (нетримання газів, закрепи);
  • зовнішньо спостерігається незмикання статевих губ, тобто вхід до вагіни є “відкритим”.
Відповідно при занедбаному патологічному процесі навіть незначне покашлювання або напружування  може викликати частковий вихід матки за межі статевої щілини.
Цей стан свідчитиме про обов'язкову потребу в хірургічному лікуванні.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі аналізу клінічної картини, збору анамнезу та гінекологічному огляді. Візуалізація патологічного стану досягається шляхом проведення УЗД. 
 
Тактика лікування буде залежати від ступеня опущення матки. Тобто у разі І та II ступеня опущення, коли під час напруження матка не виходить за межі статевої щілини - можливо обмежитися виконанням спеціальних вправ, що допоможуть повернути матку в правильне положення; призначенням спеціальних пристроїв для фіксації шийки матки (песарії).
 
Відповідно коли виходячи за межі матка у мимовільне положення не повертається це є прямим показанням до проведення оперативного втручання. 

Профілактика

Оскільки початок процесу пролапсу криється ще в пубертатному віці, важливо зарання починати стежити за масою тіла, уникати надмірних фізичних навантажень.
Окрема увага приділяється пологам та післяпологовому періоду. 
Кожна жінка окрім загальних спортивних комплексів, повинна приділяти  увагу м'язам тазового дна, виконуючи відповідні вправи (наприклад, Кегеля, ножиці). 
 
Звісно, що пролапс матки не є загрозливим для життя станом, однак при цьому це порушення яке має значний вплив на якість життя жінки. Тому не допускайте занедбаного перебігу, а вчасно зверніться за допомогою, з метою запобігання оперативного розв'язання проблеми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм