Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Набряки: основні причини виникнення у вагітних

Набряки: основні причини виникнення у вагітнихПоява набряків під час вагітності завдає багато дискомфорту. Що вже казати коли дане порушення виникає у період активної спеки, викликаючи додаткове навантаження на організм. Чи можливо знизити прояви набряків, які причини їх появи та чи завжди вони є безпечними? З'ясуємо далі.

Відмітимо, що набряки під час вагітності зазвичай спостерігаються у період кінця другого триместру або в третьому триместрі. У вагітних частіше набрякають верхні (кисті) та нижні кінцівки (стопи, гомілки). Симптоми виникають ближче до вечора.
 
Поява набряків в нормі пов'язана зі збільшеним продукуванням крові та біологічних рідин. Додаткова рідина частково зосереджується в тканинах, а в основному концентрується в руках та ногах.

Які фактори впливають на розвиток набряків під час вагітності?

  1. Гормональні зміни (збільшення прогестерону).
  2. Збільшення маси тіла.
  3. Зовнішні зміни у вигляді спеки.
  4. Варикозне розширення вен нижніх кінцівок.
  5. Порушення зі сторони нирок, серцево-судинної системи.
  6. Малорухомий спосіб життя.
  7. Спадковий фактор.
  8. Раціон: переважання гострої, солоної та пряної їжі. Це як наслідок спричиняє збільшення рівня натрію, та навпаки - калію. Відмітимо, що натрій входить до складу кухонної солі та спричиняє затримку рідини в тканинах.

Поява яких додаткових симптомів повинно викликати занепокоєння?

Звісно, що появі набряків передує певна причина, яка може бути у вигляді способу життя вагітної або ж серйозного захворювання, яке потребуватиме негайного лікування, тобто мати фізіологічний та патологічний характер. Тому особливу увагу необхідно звернути на розвиток наступних симптомів:
  • збільшення маси тіла (причому стрімко);
  • набряки присутні на постійній основі;
  • поява припухлості обличчя;
  • спостерігається набряк однієї сторони з почервонінням та підвищенням температури тіла;
  • додатково виникає підвищення артеріального тиску, головний біль, порушення зору.
Особливо уважними до свого стану повинні бути вагітні жінки віком старше 35 років, вагітні з наявністю в анамнезі цукрового діабету, високого артеріального тиску. 

Які методи допоможуть запобігти набрякам?

  1. Стежити за харчуванням: звичайну сіль замінити на йодовану, обмежити вживання улюбленої “шкідливої” їжі та надавати перевагу овочам та фруктам, кашам, рибі та нежирному м'ясі. 
  2. Дотримання режиму сну.
  3. Дотримання водного балансу (близько двох літрів на добу). При цьому соки, компоти, газовані солодкі напої не повинні бути складовою добової норми води. Ці напої не тільки не втамовують спрагу, а спричиняють раптове підвищення глюкози в крові.
  4. Фізична активність, відповідно терміну та з дозволу лікаря (плавання, йога).
  5. При цьому важливо не нехтувати повноцінним відпочинком.
  6. Уникання тривалого знаходження в одному положенні (стоячи/сидячи).
  7. Одяг вагітної не повинен бути обтислим: обирайте вільний одяг з натуральних тканин, взуття також повинно бути зручним на низькому ходу.
Відмітимо, що ці методи є доцільними при відсутності порушень у матері та плоду. Саме для виключення перебігу патологічного процесу та встановлення причини набряків необхідно першочергово звернутися до лікаря. Самостійно вдаватися до усунення набряків категорично заборонено. 
 
Важливо розуміти, що набряклість у спеку можлива у вагітних через підвищену завантаженість на органи та системи. Однак вона не є вираженою. Занепокоєння повинно викликати поява виражених набряків.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм