Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Фето-фетальний трансфузійний синдром: причини виникнення при очікуванні близнюків

Фето-фетальний трансфузійний синдром: причини виникнення при очікуванні близнюківФето-фетальний синдром є досить поширеним явищем, хоча не кожен має обізнаність у даній назві захворювання. В першу чергу цей синдром стосується перебігу вагітності, коли жінка очікує на двійняток. Тому розберемо детальніше про дане порушення та які фактори ризику його появи.

Фето-фетальний трансфузійний синдром - це патологічний стан, що супроводжується ураженням плаценти, органу який пов'язує кровопостачання матері з плодами, відповідно забезпечуючи їм харчування.
 
Відмітимо, що патологія являється ускладненням у монозиготних близнюків з монохоріальною плацентою. Монозиготні близнюки з дихоріонною плацентою не входять у зону ризику з розвитку захворювання. 

Механізм розвитку

Механізм розвитку фето-фетального синдрому полягає в порушенні кровообігу всередині плаценти, що згодом відбивається на стані малюків та спричиняє ряд симптомів. В нормі потік крові між близнюками є збалансованим через судини які з'єднують пуповини яка своєю чергою поєднує малюків з плацентою. 
 
Однак при розвитку трансфузії, кровопостачання порушується та стає нерівномірним через сполучні кровоносні судини. Тобто спільні плацентарні кровоносні судини дозволяють перекидати кров від одного плоду (донора) до іншого близнюка (реципієнта).
 
Як наслідок один плід буде отримувати недостатню кількість крові, а разом з нею і поживних речовин, а інший плід - навпаки. Дане порушення може виникнути у будь-який період вагітності. Так якщо це перший триместр, тобто рання стадія вагітності, то можливе явище коли один плід просто перестає розвиватися. У третьому триместрі незадовго до пологів симптоми будуть проявлятися у вигляді раптового припинення кровопостачання. Найбільш вираженою клінічна картина буде саме під час другого триместру вагітності. Зазначається, що чим пізніший термін вагітності, тим ймовірніше народити здорових малюків. 

Які фактори впливають на розвиток синдрому?

До сьогодні точних причин розвитку фето-фетального трансфузійного синдрому не встановлено. Однак при цьому стверджується, що поява аномалій під час поділу яйцеклітини матері після запліднення має безпосередній вплив на виникнення аномалій плаценти та безпосереднього розвитку фето-фетального синдрому.
 
На розвиток аномалій безпосередньо впливає і спадковий фактор, тобто наявність випадків у когось з родини.

Якими симптомами буде супроводжуватися трансфузія?

При проведенні діагностики буде встановлюватися, що близнюки мають велику різницю у розвитку. Так якщо близнюк, що отримує більше крові стає більше за розміром, чим зазвичай є доцільним на відповідному терміні, то інший плід (близнюк донор), навпаки потерпає від сповільненого розвитку. 
Також у близнюка “отримувача”, через надмірне кровопостачання можливий розвиток:
  • серцевої недостатності;
  • накопичення рідини в легенях, серці та черевній порожнині.
Це пов'язано з постійним тиском надмірної крові на судини та серце дитини. 
 
У близнюка донора спостерігається анемія, дефіцит кисню та як наслідок ураження мозку, сповільнення в розвитку. Високі ризики загибелі. 

Діагностика та тактика лікування

Діагноз встановлюється при проведенні УЗД та базується на декількох критеріях: наявність багатоводдя в одного плоду, та маловоддя в іншого; у плода донора відсутнє наповнення сечового міхура; порушені показники доплерографії. 
 
До стандартного методу лікування належить проведення фетоскопічної лазерної фотокоагуляції плацентарних анастомозів (з 16 до 26 тижня вагітності). Так фотокоагуляції зазнає патологічна судина.
 
Надалі проводитиметься детальне ведення вагітності.
Пам'ятайте, що рання діагностика захворювання є надзвичайно важливою, тому не нехтуйте плановими візитами до свого лікаря гінеколога у якого ви стоїте на обліку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм