Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром передчасного виснаження яєчників: основні причини та методи лікування

Синдром передчасного виснаження яєчників: основні причини та методи лікуванняВ нормі жінка стикається з менопаузою в середньому у віці 51 років. Однак коли внаслідок впливу певних факторів яєчники виснажуються передчасно виникає рання менопауза, яка має істотний вплив на якість життя жінки. Тому розберемо детальніше основні причини та прояви ранньої менопаузи.

Синдром передчасного виснаження яєчників або рання менопауза - це стан, що характеризується порушенням репродуктивної функції у жінок, віком молодше сорока років. 
 
Відмітимо, що внаслідок низького рівня гормонів - естрогенів, пацієнтки з раннім клімаксом входять в зону ризику по розвитку остеопорозу, серцево-судинних порушень, метаболічного синдрому.

Які чинники впливатимуть на розвиток передчасного виснаження яєчників?

  1. Вплив стресового фактора на постійній основі, що своєю чергою істотно завдають змін гормональному балансу.
  2. Спадковий фактор.
  3. Розвиток патологічних станів зі сторони щитоподібної залози.
  4. Проживання у незадовільних екологічних умовах.
  5. Проведення оперативних втручань гінекологічного типу (наприклад, видалення кіст).
  6. Проходження променевої терапії, що викликають порушення тканин яєчників.
  7. Низька кількість фолікулів  в яєчниках, що були закладені ще при народженні. 

Які симптоми свідчитимуть про розвиток раннього клімаксу?

Підступною особливістю ранньої менопаузи є те, що спочатку у жінки виникають невеликі затримки менструації, які згодом переходять у триваліші періоди відсутності менструації до моменту повного її припинення. Відповідно жінка репродуктивного віку не підозрює про розвиток ранньої менопаузи, що відтерміновує звернення до лікаря. На жаль у більшості випадків звернення за допомогою відбувається після досить тривалого періоду відсутності менструації, що робить незворотним процес відновлення репродуктивної системи.  
 
Не є виключенням коли симптоми ранньої менопаузи, а саме яєчникової недостатності будуть відсутніми. І жінка може звернутися за допомогою лише при відсутності бажаної вагітності.
 
Як додаткові прояви, окрім порушення МЦ можуть виникати наступні стани:
  • нічна пітливість;
  • сухість піхви;
  • депресивний стан, роздратованість;
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • зниження лібідо.

Діагностика та тактика лікування

Скоригувати ситуацію та запобігти незворотним змінам зі сторони репродуктивної системи жінки можливо лише при вчасному зверненні до лікаря, тобто в моменти коли відбуваються регулярні затримки менструації. Наступною тактикою лікаря буде проведення гінекологічного огляду, УЗД, що дасть можливість прослідкувати кількість фолікулів в яєчниках та ряд гормональних досліджень (в тому числі рівень Антимюллерового гормону). Додатково з метою встановлення причини виснаження яєчників проводиться генетичне дослідження.
 
Тактика лікування буде залежати від ступеня вираженості проблеми. У більшості випадків доцільним буде проведення гормональної замісної терапії, аби відтермінувати припинення репродуктивної функції та дати можливість жінці завагітніти. Окрема увага приділяється психологічній допомозі жінці, яка має тенденцію до розвитку ранньої менопаузи. 
 
При бажанні народити дитину жінкам з раннім клімаксом, коли шанси завагітніти самостійно є зниженими рекомендують ЕКЗ з донорською яйцеклітиною. Не є виключенням коли жінка яка планує народжувати після 35 років, в молодому віці заздалегідь зберігає свої яйцеклітини, вони заморожуються за допомогою вітрифікації. 

Чи існує профілактика раннього клімаксу?

В основі запобігання передчасної менопаузи покладено проходження профілактичних обстежень, що дасть можливість вчасно встановити причину та внести необхідні корективи. Окрема увага приділяється й обізнаності в спадковому факторі та наступному проведенні дій, щодо продовження активної репродуктивної функції жінки. 
 
Як і при будь-яких інших порушень головне провести вчасно діагностику. Не витрачайте час в очікуванні менструації, а тим паче не займайтеся самостійною терапією.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм