Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На що вказує поява виділень з соска жінки?

На що вказує поява виділень з соска жінки? Питання жіночого здоров'я та безпосередньо молочних залоз є дуже делікатним та одночасно страшливим. Адже при появі певних порушень зі сторони грудей більшість жінок починає підозрювати рак. А інколи через страх почути цей діагноз візит до лікаря просто на просто відкладається. Тому розберемо детальніше які існують причини появи виділень з сосків та яка при цьому існує загроза для здоров'я.

Зазначимо, що секрет може виділятися як з однієї молочної залози, так і обидвох, під впливом натискання або самостійно. Всі ці нюанси залежатимуть від причини.

Основні причини порушення

  1. Розвиток інфекційного процесу: у більшості жінок молочні протоки містять певні мікроорганізми, відповідно у разі перенесення сильного стресу, зниження імунних сил організму, перенесення захворювання - ці мікроорганізми стаю агресивнішими та провокують розвиток запального процесу. 
  2. Травма, від стиснення до удару.
  3. Мастопатія, що пов'язана з розвитком гормонального дисбалансу. Й окрім виділень можлива поява набряку, больового синдрому, формування кіст та ін.
  4. Рак Педжета: даний вид раку характеризується ураженням соска. На ньому утворюється виразка, кірочки й спостерігаються кров'янисті виділення. 
  5. Новоутворення злоякісного та доброякісного характеру: на ймовірний розвиток пухлини буде вказувати як поява кров'янистих виділень, так і прозорих, які нагадують “краплю роси”. Характер пухлини надалі встановлюватиметься лікарем під час проведення діагностики. 
Відмітимо, що від типу пошкодження залежатиме і  характер виділень, їх колір, об'єм та консистенція.
 
У чоловіків також можлива поява виділень з сосків. Це у більшості випадків пов'язано з недостатністю тестостерону, пухлиною гіпофізу, гінекомастією або раком молочної залози. 

Поява яких додаткових симптомів повинна викликати занепокоєння?

Сама раптова поява виділень є приводом звернутися до лікаря. Однак додаткове занепокоєння повинно викликати збільшення об'єму виділень, зміна їх забарвлення або консистенції. Можливе приєднання больових відчуттів та підвищення температури тіла.  

Колір виділень: характеристика

Виділення білого кольору: природним є їх поява під час вагітності або періоду лактації. Однак у разі виключення цих станів та тривалості понад пів року після завершення годування грудьми, виникає підозра на розвиток галактореї. Дане захворювання виникає внаслідок надмірного вироблення гормону пролактину, що своєю чергою впливає на продукування молока.
Виділення темно-коричневого або темно-зеленого кольору: найчастіше виникає у жінок старшого віку та є ознакою розвитку ектазії. Це стан характеризується розвитком запального процесу в протоках молочних залоз, внаслідок чого й утворюється речовина темного кольору та густої консистенції.
Гнійні виділення: поява гною з неприємним запахом свідчить про розвиток інфекції, а саме маститу або абсцесу. Гній накопичується всередині молочних залоз, а хвору при цьому починає турбувати слабкість, підвищення температури тіла. 
Кров'янисті виділення: причин може декілька, від травмування молочної залози до формування новоутворення, найчастіше доброякісного характеру.
 
Відмітимо, що колір виділень допомагає в процесі проведення діагностики. 

Тактика 

Важливу ланку у діагностуванні патологій молочних залоз відіграє щомісячне самообстеження (на 6-12 день МЦ). Жінка стає перед дзеркалом та проводить детальний огляд й пальпацію молочних залоз та лімфатичних вузлів в зоні пахв.
Також не варто ігнорувати обов'язкові щорічні профілактичні огляди у мамолога та гінеколога. Після 35 років візити до лікаря збільшуються - раз на пів року. 
 
При появі виділень з сосків не варто піддаватися паніці та одразу підозрювати онкологію. Зверніться до лікаря мамолога, який на основі результатів діагностики й встановить основну причину порушення та призначить відповідне лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм