Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Галактоцеле молочної залози: основні причини доброякісного новоутворення

Галактоцеле молочної залози: основні причини доброякісного новоутворенняЗдоров'я молочних залоз потребує підвищеної уваги зі сторони жінок. Адже навіть мінімальні зміни повинні стати приводом для звернення до лікаря. Це ж стосується й обов'язкових проходжень профілактичних оглядів у мамолога. Розберемо детальніше одне з доброякісних новоутворень молочної залози - галактоцеле. Чому воно виникає та якими додатковими симптомами може супроводжуватися?

Галактоцеле - це новоутворення (кіста) доброякісного характеру, що виникає в післяпологовий період у жінки яка годує груддю (період лактації). Хоча не є виключенням випадки формування кіст у жінок, які не годують груддю або в період вагітності. 
 
Кіста має вигляд гладкої грудки, нестійкої форми, що легко пересувається при натисканні. Утворення можуть бути, як поодинокими, так і множинними. Та виникати в одній молочній залозі або в обидвох. За своїм складом кісту поділяють на масляну (кіста заповнена чистим молоком), миловидну (омилотворена маса) та сировидну (сировидна маса). 

Причини виникнення

Основна причина виникнення галактоцеле полягає в закорковуванні однієї з молочних протоків. Так кіста накопичується молоком та його складовим. 
Вплинути на розвиток кісти можуть наступні фактори:
  • перенесення маститу;
  • травма;
  • лактостаз;
  • розвиток запального процесу;
  • гормональний збій;
  • порушення згортання молока (тобто коли воно згортається ще всередині протоку молочної залози);
  • анатомічна особливість протоків молочних залоз.

Прояви галактоцеле

У більшості випадків даний вид кісти має безсимптомний перебіг та діагностується при проведенні УЗД.
 
Однак не є виключенням розвиток галактоцеле з рядом ускладнень у вигляді больового синдрому та дискомфортних відчуттів, що пов'язано зі збільшенням кісти у розмірах.
 
У разі приєднання інфекційного процесу, жінку починають турбувати симптоми запалення. Такі як підвищення температури, біль, набряк, гіперемія, збільшення лімфатичних вузлів.

Тактика

Діагностування порушення відбувається шляхом проведення фізикального огляду (пальпація) та ряду інструментальних методів дослідження:
  • УЗД молочних залоз;
  • МРТ;
  • мамографія;
  • біопсія (тонкоголкова).
Специфічного лікування галактоцеле не потребує у більшості випадків такий вид кісти самостійно зникає. 
 
У тому випадку, якщо вона впливає на якість життя пацієнтки та викликає підозри у лікаря (збільшується в рості, болить) можливе проведення оперативного втручання.
 
Медикаментозна терапія включатиме призначення гормональних препаратів - прогестерона, гестогена. Вона є доцільною, якщо формування кісти викликало гормональне порушення.
 
Знизити ризики розвитку галоактоцеле допоможе профілактика інфекційних захворювань, проведення зціджування молока після годування, щоб уникнути його застою.
Поява навіть невеликого ущільнення повинно бути діагностовано виключно лікарем, який на основі обстежень визначить природу пухлини - доброякісне це утворення чи ні. Не варто заздалегідь панікувати та думати, що це рак. Проходьте профілактичні огляди, проводьте щомісяця самообстеження грудей та дбайте про себе!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм