Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні рекомендації щодо планування вагітності

Основні рекомендації щодо планування вагітностіЗапланована вагітність з правильною підготовкою до неї є важливим аспектом для здоров'я майбутньої дитини та зниження ризиків можливих порушень. І хибною вважається думка, що всі відповідні кроки та дії лежать виключно на жінці. Адже здоров'я чоловіка та його обізнаність у цьому питанні є також важливою частиною у процесі планування вагітності.

Існує поняття, як предгравідарна підготовка та предгравідарне консультування, що включає ряд діагностичних, профілактичних та лікувальних заходів. Вони направлені на оцінку стану здоров'я та підготовку статевих партнерів до зачаття. 
 
Розпочати підготовку до вагітності рекомендується з три місяці.

Які дії повинен виконувати чоловік з метою підготовки до запліднення?

Стан здоров'я чоловіка - батька майбутньої дитини має вагому роль у перебігу майбутньої вагітності та відповідно здоров'я дитини.
Так перед початком етапу запліднення, чоловік має пройти необхідні обстеження:
  • Скринінг захворювань, що передаються статевим шляхом. При їх наявності першочергово відбувається лікування. Адже невиявлені та вчасно не проліковані ЗПСШ можуть стати причиною безпліддя, викликати інфікування партнерки. А це своєю чергою може вплинути на перебіг вагітності та безпосередньо на стан плоду.
  • Визначення ступеню фертильності. Важливо бути обізнаним у якості та кількості сперми, що продукується. Адже на це впливає безліч факторів, які чоловік може навіть не брати до уваги: куріння та алкоголь, стрес, гормональні порушення, вік та ін.

Підготування жінки до запліднення

Жінка повинна приділяти час своєму “жіночому здоров'ю” не лише перед плануванням вагітності, а щорічно в профілактичних цілях. Так відбувається візит до гінеколога, де постає питання щодо бажання вагітніти. Наступним етапом буде проходження лабораторних аналізів, обстежень й при необхідності лікування захворювань, що передаються статевим шляхом, цукрового діабету, захворювання нирок, TORCH-інфекції, артеріальної гіпертензії та ін. патологічні процеси хронічного характеру. Обговорюється питання медикаментозних препаратів, що приймає жінка, спосіб життя, проведення щеплень.
 
Також жінкам, які планують вагітніти необхідно приймати фолієву кислоту, яка зменшує ризики розвитку вад плоду на перших тижнях вагітності, а саме вроджений дефект нервової трубки. 

Вагітність після 40 років

Планування вагітності у зрілому віці все більше набирає обертів. Так жінки впевнені в собі, як матеріально, так і морально. І відповідно повністю готові до материнства. І благо сучасна медицина дає на це повний дозвіл. 
 
Вагітність після 40 років можлива, однак потребує певних зусиль, адже з кожним роком шанси на зачаття зменшуються. Це пов'язано зі зменшенням кількості яйцеклітин - оваріального резерву яєчників.
 
Також необхідно проходити ретельне пренатальне дослідження, що пов'язано зі збільшеним ризиком народження дитини з певними вадами розвитку. До цих досліджень належить УЗД, аналіз амніотичної рідини та ворсинок хоріона та інші тестування. Початок планування розпочинається як і у звичному варіанті з корекції способу життя та проведення консультації у лікаря гінеколога.  

Які методи допоможуть тримати репродуктивне здоров'я на високому рівні?

  1. Відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь, наркотики).
  2. Дослідження сімейного анамнезу. Це дає можливість встановити випадки певних спадкових захворювань, що є важливим при плануванні вагітності.
  3. Уникання впливу токсичних речовин, що найчастіше спостерігається при робочій діяльності.
  4. Контролювання маси тіла.
  5. Турбота про психоемоційний стан.
 Запланована вагітність дає можливість підготуватися до нових важливих змін у житті.
 
Відмітимо, що максимальна ймовірність зачаття відбувається у разі незахищеного сексу тричі на тиждень за тиждень до ймовірної овуляції та під час неї.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм