Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вульвовагінальний кандидоз: які фактори впливають на розвиток молочниці?

Вульвовагінальний кандидоз: які фактори впливають на розвиток молочниці?З проблемою під назвою молочниця стикається хоча б один раз у своєму житті кожна жінка репродуктивного віку, менший відсоток жіночої статі зазнає рецидивуючого епізоду. Молочниця є тим захворюванням яке широко транслюється в рекламних роликах тим самим пропонуючи ліки для її усунення.  Відповідно ми розуміємо, що при появі симптомів молочниці не всі жінки звернуться до гінеколога, а підуть до аптеки та самостійно “пролікуються”. Наша мета розібратися чи дійсно прояви молочниці мають специфічні симптоми або поява виділень може вказувати й інші патологічні стани.

Вульвовагінальний кандидоз (нар. молочниця) - це патологічний стан, для якого є характерний розвиток запального процесу інфекційного характеру в слизовій оболонці вульви та піхви. 
Збудником молочниці є гриби роду Candida. 

Які фактори провокують розвиток захворювання?

Гриби роду Candida є частиною нормальної мікрофлори піхви, однак при впливі певних тригерів вони починають стрімко розмножуватися, тим самим викликаючи дискомфортні симптоми та ускладнення. Так до цих провокуючих чинників належать:
  1. Надмірна маса тіла.
  2. Антибактеріальна терапія (широкого спектра дії).
  3. Гормональні зміни (підвищений рівень естрогену).
  4. Порушення МЦ.
  5. Недотримання правил інтимної гігієни. 
  6. Цукровий діабет.
  7. Застосування щоденних прокладок, особливо ароматизованих та невчасна заміна тампонів.
  8. Проведення спринцювання, що порушує нормальну мікрофлору піхви. 
  9. Носіння тісної, синтетичної спідньої білизни. 
Тобто можна відмітити, що у більшості випадків захворювання розвивається на тлі зниження загального або місцевого імунітету. 

Симптоми, які найчастіше виникають при молочниці

  1. Поява свербіння та печіння.
  2. Гіперемія та набряк вульви, піхви.
  3. Больові відчуття під час сечовипускання та статевому акту.
  4. Поява виділень білого або сірувато-білого кольору, за консистенцією вони сироподібні.

Діагностика та лікування

Діагноз вульвовагінальний кандидоз встановлюється лікарем на основі типової клінічної картини, змін при гінекологічному огляді та відповідних результатів при взятті мазків. Важливо виключити інші типи вагінітів, наприклад алергічної або інфекційної природи. Також під маскою молочниці може “ховатися” серйозніші захворювання у вигляді хламідіозу або трихомоніазу. Тому лікарі наголошують, що самолікування може тільки нашкодити та посилити запальний процес.
 
Тактика лікування полягатиме у проведенні медикаментозної терапії з призначенням протигрибкових препаратів у вигляді свічок, мазей або кремів. Тривалість терапії може займати до тижня.
 
Також одним з основних елементів лікування є усунення провокуючих чинників, особливо якщо на них можна вплинути (наприклад, носіння тісного одягу, застосування парфумованих засобів інтимної гігієни).
 
Тому при появі дискомфортних відчуттів важливо одразу звернутися до лікаря гінеколога, адже вчасне діагностування захворювання це завжди нетривале лікування та зменшення ризиків негативних наслідків.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм