Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кольпіт: основні причини розвитку запального процесу

Кольпіт: основні причини розвитку запального процесу Кольпіт належить до ряду найпоширеніших захворювань серед жіночої статі. Сьогодні висока частота випадків пов'язується з великим відсотком венеричних захворювань, неналежною особистою гігієною, ослабленим імунітетом. Тому розберемо детальніше, які симптоми будуть вказувати на розвиток кольпіту.
Кольпіт або вагініт - це патологічний стан, для якого характерно розвиток запального процесу в слизовій оболонці піхви. 

Причини

Розвиток кольпіту відбувається у разі порушення балансу, а саме зменшення паличок Додерлейна - спеціальні бактерії, які заселяють слизову піхви та виробляють молочну кислоту. Молочна кислота своєю чергою виконує захисну функцію - усуває патогенні мікроорганізми. При порушенні цього механізму відбувається наступне - надмірна активність патогенних мікроорганізмів, що потрапили в піхву.
 
Спричинити розвиток кольпіту можуть наступні стани:
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • неправильне застосування тампонів;
  • відсутність в раціоні здорових та “правильних” харчових продуктів;
  • наявність в анамнезі захворювань ендокринної системи, ШКТ (хвороби підшлункової залози) або зі сторони гінекології;
  • самостійне призначення антибактеріальної терапії;
  • зниження імунітету;
  • механічне пошкодження слизової піхви;
  • вплив вірусів (цитомегаловірус, герпесвірус).

Які симптоми вказують на розвиток кольпіту?

Першочергово на що жінка звертає увагу у разі розвитку кольпіту є поява нетипових виділень з піхви. Вони можуть бути різного характеру від гнійних, пінистих до кров'янистих з неприємним запахом. Характер виділень залежатиме від виду збудника.  Інколи замість виділень розвивається надмірна сухість слизової.

Виникають скарги на часте сечовипускання, появу свербіння та печіння в області статевих органів.
Поява больових відчуттів не є характерним для кольпіту, хоча інколи все-таки дискомфортні відчуття посилюються при сечовипусканні, фізичних навантаженнях або статевому акті.
 
Зовнішньо може спостерігатися набряк та гіперемія статевих органів (зовнішніх).
 
При відсутності лікування запальний процес розповсюджується на матку, яєчники, зовнішні статеві органи. Оскільки найчастіше ураженню підлягають жінки репродуктивного віку, то відповідно у разі відсутності належного лікування у майбутньому високі ризики розвитку позаматкової вагітності та вторинного безпліддя.

Діагностика та лікування

Під час проведення діагностики лікар гінеколог окрім вияснення анамнезу та розвитку клінічної картини, проводить огляд (на гінекологічному кріслі) з наступним взяттям мазка з піхви. Це дасть можливість встановити тип збудника захворювання.
 
Також додатково проводяться лабораторні аналізи крові й сечі та кольпоскопія.
 
Тактика лікування є індивідуальною та залежить від ступеня поширення запального процесу, типу збудника та наявності ускладнень.
 
Основою лікування кольпіту є медикаментозне лікування (місцеве та загальне) з додатковою корекцією способу життя, а саме дієта з обмеженим вживанням цукру, дотримання особистої гігієни. До медикаментозного лікування у більшості випадків належить призначення антибактеріальної терапії, препаратів для покращення стану імунної системи.

Не варто ігнорувати обов'язкові щорічні профілактичні огляди, адже не є виключенням коли запальний процес проходить мляво без “яскравих” симптомів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм