Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на апендицит під час вагітності?

Які симптоми вказують на апендицит під час вагітності?Більшість з нас ознайомлені з проявами апендициту та можливими його причинами. Однак не всі задумуються про можливе запалення апендикса під час вагітності та про те, що симптоми захворювання мають певні відмінності від типового його перебігу. Тому розберемо детальніше які симптоми будуть вказувати на можливе запалення апендиксу та чи можливо цьому запобігти?
Апендицит - це патологічний стан, для якого характерно розвиток запального процесу в апендиксі - червоподібний відросток сліпої кишки, близько десяти сантиметрів завдовжки. 
 
Найчастіші випадки апендициту виникають в I та II триместрах. Відповідно і форми апендициту залежатимуть від триместру. Так для I триместру характерний розвиток катаральної (простої) форми захворювання. Перебіг флегмонозної, перфоративної або гангренозної форми апендициту найчастіше зустрічається на пізніх термінах вагітності або після пологів.
 
Запалення апендиксу виникає на тлі його непрохідності, що може спричинятися накопиченням у ньому слизу, паразитів. Відповідно непрохідність супроводжується розмноженням бактерій та виникненням запального процесу.
 
Розвиток апендициту при вагітності виникає на фоні зміщення сліпої кишки з червоподібним відростком внаслідок росту матки. Це своєю чергою приводить до його перегину і розтягнення, порушення кровопостачання, проблеми зі спорожненням. Цьому може сприяти схильність до закрепів, внаслідок чого виникають застій кишкового вмісту і підвищення ступеня патогенності кишкової мікрофлори. 

Прояви апендициту у вагітних

Апендицит під час вагітності рідше розвивається класичними проявами, особливо на пізніх термінах.
Так найчастіший симптом у більшості вагітних у вигляді болю у правій здухвинній ділянці, локалізується ближче до точки Мак-Бурнея (підвищена болючість в точці між зовнішньою та середньою третиною уявної лінії, яка з'єднує передньо-верхній кут правої клубової кістки з пупком). Тобто біль вагітна відчуватиме, не у нижній як зазвичай, а у верхній частині черевної порожнини. Відмічається посилення болю при перевертанні з лівого боку на правий бік.
 
Зауважимо, що біль та локальні симптоми апендициту в точці Мак-Бурея можуть бути менш вираженими, оскільки матка під час вагітності розтягує та підіймає передню черевну стінку далі від апендикса. 
До інших скарг, які виникають у вагітної у випадку апендициту належать наступні симптоми:
  • нудота та блювання;
  • метеоризм та печія;
  • зменшення маси тіла;
  • епізодичні закрепи та діарея;
  • дизурія;
  • підвищення температури тіла.
Тобто більшість з цих симптомів можуть нагадувати звичайний дискомфорт, який часто супроводжує жінку під час вагітності. Тому ігнорувати ці скарги не варто!

Діагностика та лікування

При обстеженні важливо провести диференційну діагностику та виключити перебіг інших патологічних станів, серед яких є синдром подразненого кишківника, хвороба Крона, запалення сечостатевої системи, гінекологічні порушення - відшарування плаценти та ін.
Встановленню правильного діагнозу також сприяють позитивні симптоми Образцова (коли відбувається опускання піднятої правої ноги спостерігається болісне напруження м’язів правої здухвинної області), Сітковського та Бартомьє-Міхельсона (біль в області правої здухвинної ділянки, при проведенні пальпації. При цьому займається положення на лівому боці).
 
Ключовим моментом візуалізації патологічного стану є проведення УЗД, МРТ (при показаннях). Також додатково призначаються лабораторні аналізи крові та сечі.
Апендицит є найбільш частою причиною хірургічного втручання у жінок.
 
Відповідно основною тактикою лікування є проведення апендиктомії - видалення апендикса. Сьогодні при відсутності ускладнень оперативне втручання проводиться лапароскопічним методом. 
 
Важливо вчасно провести лікування, з метою запобігання ймовірних ускладнень: передчасні пологи, самовільний викидень, розрив апендиксу та як його наслідок - перитоніт, коли інфекція поширюється на черевну порожнину.
Зауважимо, що апендицит не є показанням до переривання вагітності!
 
При появі раптового болю в животі необхідно не зволікати та одразу звернутися до лікаря, який на основі проведеного обстеження сформулює вчасно відповідне лікування, до появи можливих ускладнень захворювання. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм