Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Мастопатія молочної залози: причини та методи лікування

Мастопатія молочної залози: причини та методи лікуванняПроведення самообстеження молочних залоз є дуже важливим етапом в діагностуванні захворювань грудей на ранньому етапі. Так при виявленні навіть мінімальних змін жінка одразу може звернутися до лікаря. Звісно при цьому не варто ігнорувати й щорічні профілактичні огляди у лікаря мамолога. Розберемо детальніше одне з найчастіших захворювань молочної залози під назвою мастопатія. А саме які прояви воно має, та які причини розвитку порушення. 
Мастопатія - це патологічний процес при якому відбувається розростання тканин молочної залози з наступним формуванням ущільнень. При мастопатії відбувається порушення співвідношення сполучної та епітеліальної тканини, що і викликає утворення вузликів.

За характером розвитку мастопатія може бути вузловою, тобто являє собою одиничне ущільнення (вузол) та дифузною, яка своєю чергою поділяється на залозисту, фіброзну, кістозну та змішані форми.
Мастопатія, хоч і не належить до ракових захворювань, однак її розвиток у декілька разів підвищує ризики виникнення раку молочної залози.
Спровокувати порушення може ряд гінекологічних або ендокринних захворювань. 
Вік, при якому жінки найчастіше стикаються з мастопатією варіюється від 30 до 50 років. 

Причини 

  1. Порушення гормонального фону, наприклад, продукування гормону пролактину навіть після завершення періоду лактації.
  2. Раннє припинення або повна відмова від грудного вигодовування.
  3. Нерегулярне статеве життя.
  4. Патологічні гінекологічні стани: міома матки, ендометріоз.
  5. Кіста молочної залози.
  6. Приймання гормональних препаратів (неконтрольовано).
  7. Спадковий фактор.
  8. Шкідливі звички (куріння та зловживання алкоголю).

Клінічна картина

На початку жінка починає відчувати біль у грудях тупого або ниючого характеру. Далі уражена молочна залоза збільшується в розмірах та стає набряклою, “грубою”. Можлива поява виділень з соска, які можуть варіюватися від кров'янистих до прозорих.

Діагностика

Першочергово жінка самостійно помічає порушення зі сторони молочної залози та проводить самостійне обстеження й відповідно звертається до лікаря.
Лікар мамолог проводить фізикальний огляд пацієнтки з застосуванням пальпаторного обстеження. Також обов'язково призначається УЗД молочних залоз та лабораторні аналізи крові (на встановлення рівня гормонів). При необхідності призначається консультація вузького спеціаліста гінеколога або ендокринолога.

Самодіагностика

Як зазначалося вище окрім профілактичних оглядів з проведенням УЗД та мамографії щорічно, важливо проводити й самостійне обстеження грудей. Доцільним це робити щомісяця на 5-7 день МЦ. 

Так будь-який нетиповий симптом повинен викликати занепокоєння:
  • Молочна залоза змінилася у формах та обрисах.
  • Поява больових відчуттів та дискомфорту.
  • Промацування ущільнення.
  • Зміни соска, а саме зі сторони його форми, набряклості та збільшення, появи виділень.
  • Шкіра молочної залози змінила свій тургор, стали зморщеною.
  • Збільшення пахвових лімфатичних вузлів.

 Лікування

Першочергово проводиться усунення причини, що викликала мастопатію, наприклад, нормалізація рівня пролактину. З цією метою пацієнтці призначаються гормональні препарати.
Оперативне втручання проводиться у разі вузлової форми мастопатії, або у випадках стрімкого росту вузла. Операція дає можливість знизити ризик переродження утворення в злоякісну форму.
Мастопатія потребує своєчасної діагностики, тому окрему увагу важливо приділяти профілактичним оглядам та самообстеженню. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм