Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бартолініт: як лікується запалення бартолінової залози?

Бартолініт: як лікується запалення бартолінової залози?Бартолінові залози локалізуються по обидва боки в присінку піхви. Вони забезпечують її зволоження, що як наслідок підтримує нормальну мікрофлору. При впливі певних патогенних чинників функціонування залоз порушується, що руйнує ряд злагоджених механізмів, виникає запалення, яке як наслідок руйнує залози. Розберемо детальніше, які основні причини розвитку бартолініту та при появі яких симптомів варто запідозрити захворювання.
Бартолініт - це патологічний стан при якому відбувається запальний процес в бартолінових залозах.
Механізм розвитку захворювання полягає в закорковуванні вивідної протоки залози, яка є дуже вузькою. Це своєю чергою перешкоджає відтоку рідини, призводить до розтягнення стінок залози з наступним формуванням кістозного утворення, а згодом й абсцесу. 
 
Клінічна картина бартолініту буде залежати від його виду: гостра або хронічна форми захворювання, несправжній бартолініт, істинний абсцес.

Основні причини захворювання

Основна причина бартолініту полягає в впливі патогенного збудника (бактерії, віруси, грибки), який міг потрапити через кров або вивідні протоки (при запальних процесах в органах малого таза). 
 
Як провокучі фактори виступають наступні стани та дії:
  1. Недотримання правил особистої гігієни.
  2. Ослаблений імунітет.
  3. Травма слизової оболонки піхви.
  4. Багато статевих партнерів та відсутність “захисту” при статевому акті.
  5. Неправильно підібрані засоби для інтимної гігієни (спиртовмісні).
  6. Проведення епіляції при недотриманні правил асептики та антисептики.
  7. Спідня білизна з неякісної синтетичної тканини та дуже тісна.
  8. Постійне використання щоденних прокладок.
  9. Супутні патології, що викликають порушення процесу зволоження піхви. Наприклад, вагініти, ендометріоз.

Які симптоми вказують на розвиток бартолініту?

Першочергово жінка помічає зовнішні зміни, формується больове ущільнення в області статевих губ. Згодом уражена статева губа збільшується в розмірах, що спричиняє асиметрію, статева щілина звужується й відповідно спричиняє дискомфорт.
 
Розвивається запалення, для якого характерні типові симптоми у вигляді місцевого підвищення температури, гіперемії, біль, який посилюється під час рухів та печіння.
 
При прогресуванні симптомів погіршується й стан жінки:
  • можливе виділення гною з бартолінової залози;
  • слабкість та озноб;
  • підвищення температури;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • наявність флуктуації - симптом, що вказує на розвиток абсцесу, коли формується порожнина заповнена гноєм з еластичними стінками.
При хронічному перебігу прояви захворювання чергуються з періодами ремісії та загострення. При цьому періоди загострення виникають на тлі мінімального зниження імунітету.

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу лікарем гінекологом базується на вислуховуванні скарг, зібранні анамнезу та проведенні огляду. З метою встановлення причини, що спричинила бартолініт додатково проводиться гінекологічний огляд з застосування дзеркал, відеокольпоскопії. Обов'язковим етапом є взяття мазків для наступного лабораторного дослідження (флора, бак дослідження, антибіотикограма).
 
Лікування є індивідуальним та полягатиме в призначенні препаратів для усунення ускладнень, ліквідації збудника, відновлення мікрофлори.  Відповідно основою лікування є призначення антибактеріальної терапії. 
 
У разі сформованого абсцесу проводиться його розкриття. Вогнище інфекції санується.
При частих рецидивах (при хронічній формі) можливе проведення видалення залози.
При відсутності лікування наслідки бартолініту є дуже серйозними, від формування свища до розповсюдження запалення на оточуючі тканини, з наступним розвитком сепсису.
 
Профілактичні заходи будуть направлені на наступні дії:
  1. Профілактичні огляди у гінеколога (1-2 рази щорічно).
  2. Дотримання особистої гігієни з правильно підібраними засобами.
  3. Здоровий спосіб життя.
  4. Використання бар'єрних методів контрацепції.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм