Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як COVID-19 впливає на перебіг вагітності?

Як COVID-19 впливає на перебіг вагітності?Безліч питань постає щодо впливу нової коронавірусної інфекції на організм вагітної та плоду. Так коли на початку пандемії стверджувалося, що вагітні та діти не входять до зони ризику, сьогодні ж відсоток заражень серед них значно зріс. Спробуємо розібратися, чи можлива передача вірусу від матері до плоду у разі її зараження та як знизити ризики розвитку захворювання.

Як коронавірус вливає на організм вагітної?

За даними досліджень жінки у період вагітності не піддаються підвищеним ризикам зараженню коронавірусом. Однак у разі наявності змін у функціонуванні імунної системи виникає більша схильність до тяжкого перебігу, що своєю чергою підвищує ризики госпіталізації до інтенсивної терапії. Також не варто виключати й наявність супутніх станів вагітної: хронічні захворювання, вік (після 35 років), надмірна маса тіла. Всі ці фактори автоматично включають вагітних у групу підвищеного ризику.
Симптоматика також може варіюватися від безсимптомного перебігу або втрати нюху до підвищення температури тіла, пневмонії. 

Вплив коронавірусу на майбутню дитину

При зараженні жінки під час І триместру, а саме при розвитку станів у вигляді лихоманки та гострого перебігу інфекції існує ймовірність виникнення ускладнень або викидня. 
В останньому триместрі протікання інфекції гострого характеру теж має свій негативний відбиток: народження дитини з малою масою тіла або розвиток передчасних пологів.
Однак, за результатами попередніх досліджень аналізів плаценти, амніотичної рідини, пуповинної крові та молока не було виявлено наявності коронавірусу, відповідно грудне вигодовування не становить загрози для новонародженого, малюк не заразиться у разі вживання молока хворої матері.

Проведення пологів

Достеменно чіткого алгоритму проведення пологів при перебігу у вагітної коронавірусу не встановлено. Тому за рекомендаціями ВООЗ всі дії щодо методів пологів вирішуються на основі стану матері, акушерських показань та результатів лабораторних досліджень.
Якщо є дихальна недостатність звичайні фізіологічні пологи не будуть проводитися, бо може бути ускладнення. Аналізується чи витримає породілля потужний період. 
 
При відсутності протипоказань, проводиться епідуральна анестезія, щоб уникнути навантаження на дихальну систему. Тому що взаємозв'язок механізмів у вигляді - біль викликає стрес, стрес - це адреналін, а адреналін своєю чергою спричиняє спазм судин. Судини та кровоносна система у хворих з коронавірусом і так зазнає надмірних навантажень через згущення крові.
 
Зазначимо, що тест на коронавірус береться і в мами, і в дитини відразу після народження. Бувають випадки, коли у новонародженого підтверджують COVID-19.
Якщо немовля є стабільним, доношеним, без супутніх патологій, то воно залишається з мамою в палаті. 
Щодо моменту контакту матері хворої на COVID-19 і дитини після її народження. На сьогодні ВООЗ дотримується правила щодо важливості годування грудьми та контакту матері та дитини, при дотриманні певних заходів захисту. Весь час контакту з дитиною матір має бути в захисному респіраторі й мати чисті руки. Також  вона має намагатись уникати кашлю або чхання на дитину під час годування. При виникненні необхідності звернутися до іншої особи, щоб попросити її годувати немовля зцідженим молоком.

Методи профілактики

Насправді методи запобігання COVID-19 для вагітних мало чим відрізняються від стандартних регламентованих правил. Стандартними діями є:
  1. Миття рук з милом та додатковим застосуванням антисептику.
  2. Знаходження в масці на вулиці, яка щільно прилягає до обличчя та закриває ніс та рот.
  3. Уникання дотиків до обличчя (очі, ніс, рот) руками.
  4. По можливості більше часу проводити вдома, прогулянки повинні проходити не в людних місцях.
  5. Уникання контакту з хворими людьми та тими хто має ознаки захворювання.
  6. Для вагітної з метою безпеки краще мати для окремого користування рушники, тарілки, виделки та ін.
  7. Консультації в період вагітності, які не потребують проведення аналізів та УЗД, мають проводитись дистанційно – відео або телефонні консультації. 
  8. Планове обов’язкове обстеження, необхідно проходити у ті години, коли існує найліпша можливість уникнути контакту з іншими відвідувачами у ЖК. 
  9. У разі появи симптомів, що можуть свідчити про COVID-19 – одразу необхідно повідомити сімейного лікаря, а також акушера-гінеколога, який спостерігає вагітність. 
  10. При легкому перебігу коронавірусу, відсутності пологової діяльності та акушерської патології оптимальним варіантом буде  самоізолювання, контроль температуру тіла та щоденні звіти лікарю. 
Саме розуміння про захворювання коронавірусом під час вагітності викликає страх. Однак варто пам'ятати, що здорова вагітність залежить не тільки від задовільного фізичного, а й від психоемоційного стану. Не варто боятися, а тим паче займатися самолікуванням. Одразу при погіршенні стану - зверніться до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм