Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини порушення менструального циклу

Основні причини порушення менструального циклуПоява аномальних маткових кровотеч належить до найбільш частих клінічних проявів захворювань внутрішніх статевих органів у жінок. Відповідно розберемо, як відрізнити перебіг менструації з розвитком маткової кровотечі та які дії необхідно прийняти.
Варто зазначити наявність вагінальної кровотечі будь-якого характеру та етіології, яка не пов’язана з нормальним перебігом менструації – вважається патологією. 
Менорагія – це стан, який характеризується розвитком тривалої та рясної маткової кровотечі, що виникає з регулярними інтервалами. Іншими словами при менорагії кількість виділеної крові в дні менструації значно перевищує норму або збільшується її тривалість. 
Втрата крові під час менструації може не викликати порушення загального самопочуття, тобто визначати патологію у такому випадку досить складно. А от коли менструація супроводжується рясною кровотечею та спазмами впливаючи на звичну діяльність, мова йде про розвиток менорагії. Нагадаємо, що нормальною кількістю виділеної крові вважається обсяг у 250 мл (відповідає одній склянці). 

Класифікація

  1. Первинна менорагія: характеризується настанням аномальної маткової кровотечі у дівчат підлітків в період з 1-го дня настання менструації й до 17 років.
  2. Ідіопатична менорагія: діагностується як у дівчат-підлітків, так і у дорослих дівчат. Кровотечі збігаються з термінами менструацій та не мають точної причини виникнення. Лікування спрямоване на усунення симптомів та полегшення стану.
  3. Вторинна менорагія: виникає у жінок зрілого віку з нормальним сформованим МЦ. Виникає внаслідок патологій зі сторони статевої системи та потребує проведення повного обстеження.

Причини

Маткові кровотечі можуть виникати у різні періоди життя, у дівчат у підлітковому віці або ж у періоді менопаузи. Спричиняти порушення можуть наступні патології:
  1. Гормональні порушення: виникнення дисбалансу між естрогеном та прогестероном, призводить до потовщення (накопичення) ендометрію (оболонка матки). Як наслідок згодом ендометрій відходить супроводжуючись рясною кровотечею. Вплинути на порушення рівня гормонів може надлишкова вага, синдром полікістозних яєчників.
  2. Використання внутрішньо маткової контрацепції (спіралі).
  3. Спадковий фактор (наявність менорагії у матері або інших захворювань, що спричиняють порушення згортання крові).
  4. Приймання певних медикаментозних препаратів (наприклад, антикоагулянти).
  5. Новоутворення доброякісного та злоякісного характеру (поліпи, міома матки, рак матки та шийки матки).
  6. Стрес.
  7. Регулярні надмірні фізичні навантаження.

Симптоми

Основною скаргою при менорагії є наявність рясної кровотечі в період менструації з великими згустками крові. Симптом встановлюється на основі використаних гігієнічних засобів за добу: 
  • необхідність змінювати прокладку/тампон щогодини упродовж декількох годин;
  • прокидання вночі, для зміни прокладки.
Цей стан супроводжує появу й інших скарг, а саме:
  • постійна втома;
  • нудота;
  • запаморочення;
  • блідість шкіри та слизових оболонок;
  • можлива поява безпричинних синців на тілі, або ж частих носових кровотеч.

Діагностика

Гінеколог проводить збір анамнезу, аналізуючи скарги та розвиток клінічної картини. Окрім проведення гінекологічного огляду додатково призначаються наступні методи обстеження:
  • лабораторні аналізи крові (коагулограма, загальний та біохімічний аналіз, аналіз на рівень статевих гормонів);
  • УЗД;
  • біопсія ендометрію;
  • ПАП тест (дослідження клітин шийки матки на присутність запалення, інфекції або ракових змін);
  • гістероскопія;
  • кольпоскопія.

Лікування

Лікування проводитиметься залежно від причини захворювання:
  • кровоспинні препарати;
  • гормональні оральні контрацептиви;
  • нестероїдні протизапальні препарати.
Хірургічний метод лікування застосовується при рецидивних формах менорагії. Проводиться резекція ендометрію.
У разі відсутності необхідного лікування можливий розвиток анемії, синдрому гострої крововтрати, що становить загрозу життю.

Профілактика

Основною профілактикою являється контролювання свого менструального циклу з обов’язковим регулярним проходженням огляду у гінеколога зі здачею всіх необхідних аналізів. 
Дуже важливо не ігнорувати менорагію недооцінюючи її негативні наслідки. При виникненні нетипової менструації запишіться на консультацію до лікаря.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм