Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини відсутності менструації

Основні причини відсутності менструаціїМенструальний цикл жінки являє собою достатньо складний механізм, який злагоджено працює. І в тому випадку якщо відбувається збій, завжди потрібно шукати причину. Розберемо, які фактори можуть спричинити збій менструального циклу, а саме його затримку.

Менструальний цикл розраховують від першого дня менструації до першого дня наступної. У нормі менструальний цикл триває 26-36 днів (стандартом є 28 днів). Не є виключенням появи невеликих відхилень у вигляді затримки або скорочення менструального циклу на 5-7 днів.

Порушенням менструального циклу (МЦ) вважається затримка менструації понад 10 днів або ж коли скорочення циклу на 5-7 днів набуває постійного характеру. У такому випадку необхідно звернутися до гінеколога з наступним проходженням повного обстеження.

Причини, які можуть спричинити порушення МЦ

Фізіологічно природною причиною відсутності менструації є звісно ж настання вагітності, коли при заплідненні яйцеклітини та її прикріпленні в порожнині матки, жовте тіло продовжує дозрівати та виробляти прогестерон. Як наслідок не відбувається відторгнення слизової матки та не наступає менструація.

Також у період лактації можуть виникати періодичні порушення у зв’язку з надмірним виробленням пролактину, що призводить до певного гальмування естрогену та прогестерону, які впливають на МЦ.
  1. Порушення гормонального фону: всі стадії менструального циклу контролюються гормонами. Можливими провокуючими факторами гормонального дисбалансу є новоутворення злоякісного та доброякісного характеру, приймання контрацептивів (гормональних). Також коливання гормонів у період статевого дозрівання чи при наближенні до клімактеричного періоду може призвести до менструальних збоїв.
  2. Гострі чи хронічні інфекційно-запальні захворювання: затримка менструації найчастіше є ознакою гінекологічних захворювань (полікістоз яєчників, міома матки), з додатковою появою больових відчуттів, зміни характеру щоденних виділень. Деякі захворювання печінки, щитоподібної залози, сечової системи також можуть стати причиною відсутності менструації.
  3. Побутові чинники у вигляді стресу, голодування (дієти), акліматизації, надмірного фізичного навантаження. Оскільки в організмі все взаємопов'язано та регулюється різними гормонами. Будь-яка стресова ситуація для організму може викликати розвиток певних станів та, як результат, затримку менструації. Зазвичай вплив цих чинників викликає тимчасове порушення циклу.
Варто зазначити, що на МЦ ніяк не впливає зміна статевого партнера, засоби гігієни, алергія чи фаза місяця.

Пам’ятайте, що з метою власної безпеки заборонено самостійно використовувати специфічні засоби, які можуть викликати менструацію, адже виявити основну причину порушення може тільки лікар.

Необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою, з наступним проходженням обстеження.

Діагностика полягає у проведенні не тільки лабораторних досліджень крові на рівень гормонів та мазків з піхви, але й інструментальних досліджень, а саме УЗД (дає можливість діагностувати ймовірну вагітність, або пухлину в матці).

Менструальний цикл – це важливий індикатор здоров’я жінки, тому не ігноруйте появу будь-яких порушень та обов’язково проходьте профілактичні огляди у гінеколога. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм