Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Комбіновані оральні контрацептиви: види та особливості приймання

Комбіновані оральні контрацептиви: види та особливості прийманняУ багатьох жінок при назвах  «гормональні препарати» та «гормональні контрацептиви» з'являються побоювання, а чи не призведе це до набору ваги, або інших небажаних проявів. Розберемо, які побоювання про комбіновані оральні контрацептиви (КОК) є міфами, та яка мета їх призначення.

КОК, містять синтезований естроген та прогестерон. Естроген є жіночим статевим гормоном першої фази менструального циклу, а прогестерон – другої фази.

Естрогени продукуються яєчниками та відповідають за розвиток матки та її слизової оболонки, в період статевого дозрівання. Виробляються вони аж до настання клімаксу.

Прогестерон – гормон вагітності утворюється в яєчниках та надниркових залозах, головним завданням є підготовленість матки до зачаття. У тому випадку якщо зачаття не відбулося, настає менструація.

До комбінованих оральних контрацептивів відносяться: протизаплідні таблетки, контрацептивний пластир, вагінальне кільце та ін.

Завдання КОК

Основна мета при застосуванні оральних контрацептивів – це створити умови для скасування настання зачаття, процес якого відбувається в організмі жінки кожен місяць. Відповідно все це повинно відбуватися без шкоди для здоров'я.

Під впливом препарату припиняється овуляція, слиз, що виділяється з каналу шийки матки, стає густим та в'язким, тобто сперматозоїдам стає значно важче, проникнути в матку. Також відбувається потоншення слизової оболонки стінки матки, що робить неможливим прикріплення заплідненої яйцеклітини.

Плюси та мінуси КОК

Плюси:
  • висока ефективність;
  • можливість зачаття після скасування препарату;
  • можна застосовувати як жінкам, які народжували, так і тим які не мають вагітність в анамнезі;
  • забезпечує регулярність МЦ, також знижується болючість менструацій;
  • поліпшення стану шкіри, а саме при вугрових висипаннях.
Мінуси:
  • не захищає від інфекцій, які передаються статевим шляхом (доречним буде використання КОК при наявності постійного партнера);
  • при початку приймання можливі нерегулярні кров'янисті виділення.

Міфи про наслідки приймання КОК

  1. КОК викликає розвиток ракових захворювань: рак молочних залоз, ендометрію або яєчників не пов'язаний зі вживанням КОК. Високому ризику розвитку онкології піддаються жінки, які мають в анамнезі вірус папіломи людини, або генетичну схильність та ряд інших провокуючих факторів. Тому, для того щоб вибрати найбільш безпечний метод контрацепції, заздалегідь проводиться повне медичне обстеження.
  2. Збільшення маси тіла: дане ускладнення може відбутися тільки в тому випадку, якщо призначена неправильна доза препарату, або сам препарат не підійшов організму. У тому випадку якщо гінеколог призначає КОК на основі анамнезу жінки, негативні наслідки виключаються.
Особливу увагу при виборі та призначення КОК варто звернути на наступні стану жінки:
  • стан депресії, оскільки призначені препарати можуть позначатися на загальному самопочутті;
  • в тому випадку якщо у жінки знижується лібідо при прийманні препарату й причина не криється в порушеннях щитоподібної залози, то відбувається заміна КОК на препарат без антиандрогенної дії;
  • перенесений інфаркт, інсульт, цукровий діабет та інші патології, при яких відбувається порушення згортання крові: оскільки КОК призводять до згущення крові, то при наявності супутніх патологій високі ризики розвитку тромбозів.  В цьому випадку призначення препаратів не допускається.  У нормі КОК можна приймати на регулярній основі, з дотриманням питного режиму.
Підходьте усвідомлено до свого здоров'я.  Важливо пам'ятати, що вибір комбінованого орального контрацептиву повинен бути зроблений тільки лікарем після проведення огляду та всіх необхідних обстежень.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм