Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вертикальні пологи: переваги та можливі протипоказання

Вертикальні пологи: переваги та можливі протипоказанняНезвичні для сучасної людини способи допомоги при пологах стають свого роду трендом. Адже багатьом жінкам дійсно дуже некомфортно, важко і довго народжувати в положенні лежачи на спині. Як альтернатива цьому вже зараз досить активно застосовуються вертикальні пологи, коли жінка народжує в положенні сидячи на спеціальному стільчику або ліжку. Які переваги вертикальних пологів і чи існують до них протипоказання?

Переваги вертикальних пологів

Вертикальні пологи - це далеко не новий винахід в акушерстві. Саме так народжували жінки у деяких країнах світу багато років і навіть століть тому. Наприклад, вони були нормою для східних країн, практикувалися і в Європі. Лежачи на спині почали масово народжувати лише з XVIII століття. Але так не завжди зручно і добре для мами.

Головна перевага вертикальних пологів - це те, що дитина легше і швидше проходить родові шляхи. З'являтися на світ дитині допомагає гравітація, сила тяжіння.

Після повного розкриття шийки матки і початку потуг вертикальне положення жінки сприяє гарному опусканню головки дитини. При цьому тазові кістки жінки розходяться краще, ніж в положенні лежачи, і дитині легше прокручувати голову і проходити родові шляхи.

Пристосування для вертикальних пологів

Народжувати вертикально можна на зігнутих ногах або стоячи на колінах. Але це не дуже зручно для жінки, а для акушера, що приймає пологи, зовсім дискомфортно. Тому були придумані спеціальні пристосування для вертикальних пологів, серед яких стільці і ліжка-трансформери.

Спеціальні стільці для вертикальних пологів схожі на накладку на унітаз. Важливо, якої вони будуть висоти, адже від цього залежить комфорт акушера, що приймає пологи. Добре, якщо висоту стільця можна регулювати і піднімати його досить високо.

Альтернатива стільців - ліжка-трансформери. З їх допомогою жінці легко міняти положення в процесі пошуку оптимального. Звичайно, подібні ліжка поки є далеко не у всіх пологових будинках, в основному ними оснащені приватні медустанови.

Протипоказання до вертикальних пологів

Хоча цей спосіб пологів може підійти багатьом жінкам, існують і прямі протипоказання до нього. Це:
  1. Сідничне передлежання плода. В цьому випадку пологи контролює два лікаря, а вертикальні пологи не дають такого повного доступу до породіллі, як стандартні.
  2. Дуже великий плід. У таких випадках діаметр головки може бути менше, ніж плечей, що несе ризики для здоров'я малюка. Тому в даній ситуації також необхідна участь в пологах двох лікарів.
  3. Багатоплідна вагітність. Причина та ж - до породіллі повинен бути організований максимально можливий доступ всього медичного персоналу, який бере участь в пологах, а не тільки одного лікаря або акушерки, як це реально зробити при вертикальних пологах.
Деякі лікарі не схильні приймати пологи вертикально через високі, на їхню думку, ризиків розривів промежини жінки. Адже контроль за м'якими тканинами породіллі при такому способі пологів менший, ніж при традиційному. Але якщо персонал підготовлений і правильно навчений, травматизацію тканин можна звести до мінімуму.

У ХХІ столітті у жінки повинен бути вибір, в якому положенні тіла їй народжувати. Адже багато породіль відзначають, що тужитися в положенні лежачи дуже неприродно, це може значно затягнути потужний період. Вертикальні пологи - хороша альтернатива традиційному способу народження дитини. Але потрібно пам'ятати про можливі протипоказання до них. В кінцевому підсумку рішення про те, чи можна народжувати у вертикальному положенні, повинен приймати саме лікар. Тому так важливо народжувати у лікаря, досвіду та рішенням якого жінка повністю довіряє.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм