Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як розпізнати перші ознаки появи клімаксу?

Як розпізнати перші ознаки появи клімаксу?Практично для будь-якої жінки наближення клімаксу знаменується, як прихід старості та чогось неприємного. Але не варто боятися менопаузи, краще заздалегідь знати її ознаки та підготуватися, у тому числі й до негативних її проявів.

Менопауза– це розвиток природного фізіологічного процесу, що характеризується комплексом симптомів, які сигналізують про припинення репродуктивної функції. Внаслідок зниження функції яєчників та запасів яйцеклітин припиняється менструація, стає неможливим зачати та виносити дитину. Всі ці процеси вказують на згасання репродуктивної функції.

Менопауза розвивається в три етапи. Перший етап - пременопауза, є попередником менопаузи протягом декількох років, та характеризується наявністю МЦ. Другий етап – менопауза, проявляється припиненням менструації. Виражені симптоми, зазвичай до другого етапу проходять, або вони коригуються за допомогою призначеної терапії. Період постменопаузи триватиме все подальше життя.

Види клімаксу

Різновиди клімаксу мало чим відрізняються від нормального процесу його настання, найчастіше різниця в їх появі буде залежати від часу та причин, які викликали клімакс.
  1. Фізіологічний: настає після 45 років, внаслідок природного згасання функції яєчників. Симптоми фізіологічного клімаксу значно не впливають якість життя.
  2. Ранній/пізній клімакс: процес розвитку має певну схожість з фізіологічною формою. Відмінність буде у віковому факторі. Ранній клімакс характеризується настанням до 40 років, а пізній – після 55.
  3. Штучний клімакс: виникає при дії медикаментозних заходів, які проводяться з метою лікування певних патологій репродуктивної системи. Досягається шляхом хірургічного втручання, коли відбувається видалення статевих органів, променевим або медикаментозним (блокується дія естрогенів шляхом медикаментозних препаратів) методами.
  4. Патологічний клімакс: внаслідок розвитку серйозних патологій в організмі відбувається різке зниження естрогенів. Це призводить до ураження кісткової та м'язової системи, проблем зі шкірою та нігтями.

Як розпізнати перші ознаки клімаксу?

Новий етап у житті починає проявлятися припливами жару до обличчя (по кілька разів на день), частими змінами настрою (від дратівливості до плаксивості). Звичайно ж, до основного симптому відноситься поступове припинення менструації. Додатково починають турбувати наступні стани:
  • сухість слизової піхви;
  • частий позив до сечовипускання, інколи з нетриманням сечі;
  • болючість при статевому акті;
  • з'являються зовнішні ознаки у вигляді сухості шкіри, випадання волосся та ламкості нігтів.

Як відстрочити настання клімаксу на кілька років?

  • відмовитися від шкідливих звичок: куріння та алкоголь;
  • правильне харчування;
  • режим сну та відпочинку;
  • фізичні вправи, підібрані в індивідуальному порядку;
  • сексуальні відносини на регулярній основі.
 При настанні клімаксу, коли знижуються захисні сили організму, дуже часто приєднуються наступні стани:
  • значна прибавка в вазі через уповільнення метаболізму;
  • проблеми в сексуальному житті, які викликаються втратою еластичності піхви та сухості її слизової;
  • розвиток патологій серцево-судинної системи;
  • нетримання сечі, оскільки м'язи тазового дна втрачають своя еластичність.
Варто пов’язувати менопаузу не тільки з припиненням репродуктивної функції, але й початком нового відрізка в життя.  Важливо приділяти час своєму здоров'ю.  При необхідності лікарем буде підібрана необхідна терапія, яка полегшить прояв симптомів менопаузи.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм