Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Позаматкова вагітність: як вчасно розпізнати симптоми?

Позаматкова вагітність: як вчасно розпізнати симптоми?Позаматкова вагітність є не тільки перешкодою для подальших спроб зачаття, але і загрозою для життя жінки. Особлива небезпека полягає в частих випадках пізнього діагностування патології. Розберемо, які існують види позаматкової вагітності та як вони проявляються.

Позаматкова вагітність– патологічний процес, який характеризується розміщенням заплідненої яйцеклітини за межами порожнини матки. У більшості випадків прикріплення ембріона відбувається в матковій трубі, або ж яєчниках, шийці матки та органах черевної порожнини.

На жаль, дуже часто без надання своєчасної медичної допомоги розвивається ряд ускладнень, від кровотечі, безпліддя до летального результату.

Класифікація

В залежності від локалізації плідного яйця розрізняють наступні види позаматкової вагітності:
  1. Трубна: всередині маткової труби відбувається прикріплення плодового яйця. Залежно від сегмента маткової труби, де прикріпився зародок, вагітність закінчується викиднем або її розривом. Наприклад, при розташуванні в ампулярному відділі можливий розвиток плодового яйця до 12 тижнів.
  2. Абдомінальний: характеризується двома варіантами розвитку, коли плодове яйце відразу ж прикріплюється до органу черевної порожнини, або ж це відбувається після трубного аборту. Характерно прояв базових симптомів вагітності: ниючий біль внизу живота, нудота, блювання.
  3. Яєчникова: запліднена яйцеклітина розвивається в яєчнику. У зону ризику входять жінки після сорока років, які мають в анамнезі кілька пологів.
  4. Цервікальна: прикріплення відбувається нижче внутрішнього отвору матки.
При виникненні позаматкової вагітності один раз, ймовірність її повторення з кожною вагітністю збільшується.

Причини

  • запальні процеси органів малого таза;
  • новоутворення в органах малого таза;
  • проведення ЕКЗ;
  • аномалії розвитку статевих органів;
  • злуковий процес;
  • раніше проведені оперативні втручання на маткових трубах;
  • штучні аборти в анамнезі.

Симптоми

Характерним є те, що початкова стадія позаматкової вагітності практично не відрізняється від нормальної, це становить складність діагностування патології. Але через деякий час починають проявлятися тривожні симптоми (на 4-5 тижні зачаття, в перший місяць затримки менструації):
  • болі внизу живота;
  • маткові кровотечі;
  • слабкість та сонливість;
  • підвищення температури;
  • запаморочення з втратою свідомості;
  • відчуття неповного випорожнення сечового міхура;
  • біль в області яєчників, з можливою пальпацією утворення.
Основним симптомом, за яким діагностується позаматкова вагітність, є зниження рівня ХГЛ (гормон вагітності). При нормальному розвитку вагітності рівень гормону до одинадцятого тижня збільшується в кілька тисяч разів, але при позаматковій вагітності – вироблення ХГЛ різко знижується.

Діагностика

Діагноз – позаматкова вагітність ставиться на основі клінічних ознак, гінекологічного огляду, лабораторних та інструментальних методів діагностики:
  • концентрація хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ);
  • УЗД.

Лікування

Метод лікування буде залежати від термінів виявлення захворювання.  Чим раніше поставити діагноз, тим більше шансів на проведення малоінвазивного втручання, без негативних наслідків для репродуктивного здоров'я жінки.

Основним методом лікування є проведення хірургічного втручання, найчастіше лапароскопічним методом.  При крововтраті або розриві труби та яєчника – застосовується лапаротомія.

Профілактика

Щоб запобігти розвитку позаматкової вагітності необхідно, своєчасно лікувати виникли запальні процеси, відмовитися від шкідливих звичок.  Після перенесеної позаматкової вагітності показано відвідування гінеколога раз на пів року, використовувати призначені гінекологом методи контрацепції та планувати вагітність потрібно не раніше ніж через рік після перенесеної операції.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм