Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікування безпліддя за допомогою ЕКЗ: показання та протипоказання

Лікування безпліддя за допомогою ЕКЗ: показання та протипоказанняМетод ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) на сьогоднішній день широко застосовується в багатьох країнах світу як один з головних методів лікування безпліддя. Однак ЕКЗ, незважаючи на доведену ефективність, має і ряд протипоказань. Коли ж жінці можна проходити цю процедуру, а в яких випадках це заборонено?

Що відбувається при ЕКЗ?

При ЕКЗ яйцеклітини жінки запліднюють в лабораторії, після їх вилучення з яєчників. Для запліднення яйцеклітини в лабораторних умовах використовують сперматозоїди партнера жінки або донора сперми. Ембріони, які вийшло отримати таким чином, переносяться в матку жінки. Якщо вони приживаються, далі вагітність протікає звичайним чином.

Процедура ЕКЗ - це далеко не гарантія настання вагітності. За статистикою, в середньому після однієї такої процедури вагітність наступає в 25-40% випадків. На вірогідність зачаття впливає вік партнерів, стан їх здоров'я, ліки, які вони приймають або приймали нещодавно, якість сперми чоловіка і багато інших чинників.

Показання для ЕКЗ

ЕКЗ показане і може допомогти подолати безпліддя в таких випадках:
  • Непрохідність маткових труб у жінки.
  • Погана якість сперми у чоловіка, через що сперматозоїди не здатні досягти яєчників і запліднити яйцеклітину.
  • Ендометріоз у жінки, який не піддається лікуванню.
  • Відсутність овуляції у жінки з різних причин.
  • Безпліддя, причина якого не встановлена ​​після обстеження обох партнерів.
У таких випадках процедура ЕКЗ може допомогти парі зачати дитину. Однак потрібно пам'ятати, що ЕКЗ не дорівнює безумовній вагітності. Зачаття може не настати зовсім, ембріон може не прижитися в матці, вагітність може мимоволі перерватися. Такі випадки часто трапляються при ЕКЗ, і про ці ризики партнери повинні знати, наважуючись на процедуру.

Протипоказання до ЕКЗ

ЕКз протипоказано в наступних випадках:
  • Наявність новоутворень в яєчнику (яєчниках), матці, які потребують операційного лікування (навіть якщо вони доброякісні).
  • Будь-яке злоякісне утворення у жінки.
  • Наявність в анамнезі жінки онкологічних захворювань.
  • Особливості будови матки, через які виношування жінкою дитини або імплантація ембріона стають неможливими.
  • Хвороби центральної нервової системи, при яких вагітність і пологи протипоказані жінці.
  • Запалення органів сечостатевої системи, в залежності від їх локалізації і сили.
До процедури ЕКЗ партнерам потрібно серйозно готуватися, і справа не тільки в грошах, які на неї будуть потрібні. Жінці часто показана гормонотерапія, чоловік повинен стежити за своїм способом життя, не пити, не курити, правильно харчуватися, щоб поліпшити якість сперми. Однак очевидно, що на сьогодні ЕКЗ - один з найбільш поширених і ефективних методів допоміжних репродуктивних технологій, який багатьом парам подарував радість бути батьками. Тому, іноді варто і потерпіти.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм