Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Постійне бажання з’їсти солодке: основні причини

Постійне бажання з’їсти солодке: основні причиниУ вас виникає непереборне бажання з’їсти щось солодке, якщо ви не голодні? Виною цьому є сигнали, що подає організм, коли йому чогось не вистачає. Тому розберімо детальніше чому саме виникає таке відчуття.  
 
За статистичними даними тяга до цукру надзвичайно поширена, особливо серед жінок. Сам по собі цукор викликає неймовірну залежність, і є певні гормональні, емоційні та фізіологічні причини, через які ми можемо так сильно його жадати.
 
Потяг до цукру здебільшого не несе сильну загрозу для здоров’я, а тим паче для життя. Однак, коли тяга до солодкого поєднується із запамороченням, слабкістю або втомою, це може бути ознакою більш серйозного дисбалансу цукру в крові, який потрібно вирішити з лікарем.

Основні причини

  1. Психологічний або емоційний стрес. До прикладу, коли людина відчуває жагу до вуглеводів, зазвичай її тягне до їжі, яка стимулює вироблення серотоніну. У певному сенсі вживання солодких, багатих вуглеводами продуктів може бути способом самолікування стресу.
  2. Приймання певних лікарських препаратів, що відпускаються за і без рецепта.
  3. Гормональний дисбаланс (особливо пов'язаний з вагітністю та менструальним циклом).
  4. Недоїдання та як наслідок дефіцит магнію, хрому, фосфор.
  5. Вживання штучних підсолоджувачів. 
  6. Розлади фізичного та психічного здоров’я (наприклад, цукровий діабет 1 типу, депресія та розлади харчової поведінки). 

Які продукти допоможуть зменшити тягу до солодкого?

  1. Фрукти та ягоди: вони від природи солодкі, але також містять багато корисних рослинних сполук і клітковини.
  2. Чорний шоколад: це напевно один із перших «замінників» солодощів. Головне зробити вибір саме у бік темного шоколаду, що містить великий відсоток какао та відповідно здорові рослинні сполуки, відомі як поліфеноли.
  3. Боби: ці поживні речовини посилюють відчуття ситості.
  4. Яйця: високий вміст білка допоможе контролювати апетит й тягу до шкідливої їди.
  5. Мікс сухофруктів та горіхів.
  6. Ферментовані продукти типу йогурту чи квашеної капусти, що є джерелами корисних бактерій.
  7. Овочі, вони хоч і не приносять такого задоволення при вживанні, однак регулярне включення їх у свій раціон може бути корисним. Адже в овочах багато клітковини й мало калорій. 

Тактика

Насамперед аби приборкати тягу до солодкого, потрібно споживати продукти з певними поживними речовинами або пити достатню кількість воду. Також допоможе перемикання на іншу діяльність.
 
До загального плану дії можна віднести наступне:
  1. При появі відчуття голоду надайте перевагу здоровій та ситній їді. Відмітимо, що  важливо відрізняти голод від простого бажання з’їсти щось солоденьке. 
  2. Прийміть гарячий душ.
  3. Вийдіть на вулицю для швидкої прогулянки. По перше ви зможете відволіктися, а по друге фізична вправа вивільнить у мозку ендорфіни, або хімічні речовини, що сприяють самопочуттю.
  4. Комбінуйте продукти, тобто поєднуйте бажану їжу з корисною.
  5. Уникайте дієтичного хаосу, краще планувати раціон на початку. 
  6. Не бійтеся звернутися за підтримкою до близьких,  а за необхідності до спеціаліста (психолог, дієтолог).
Але, звісно, найкращий варіант це запобігти цій тязі в першу чергу. Може здатися, що тяга «у вашій голові», але це не означає, що ви її уявляєте. Важливо навчитися не переїдати та вміти насолоджуватися цими продуктами в міру. Якщо вдається чинити опір, тяга з часом послабшає і зникне.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм