Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми дефіциту натрію в крові

Основні симптоми дефіциту натрію в кровіГіпонатріємія - це порушення, що супроводжується зниженим рівнем натрію в крові. Іншими словами, у вашій крові або занадто багато води, або недостатньо натрію. Сприяти цьому може ряд факторів, про які з'ясуємо далі.
 
Функція натрію полягає у взятті участі в підтримуванні балансу води в клітинах, що є необхідним для злагодженої роботи м'язів та нервових закінчень. Також рівень натрію впливає на стабільність артеріального тиску.
 
Якщо у нормі рівень натрію повинен досягати 135 - 145 міліеквівалентів на літр, то при гіпонатріємії його рівень опускається нижче 135 мекв/л.

Характерні ознаки

Кожен випадок даного порушення є індивідуальним, відповідно як і клінічна картина.
 
Так якщо зниження рівня натрію відбувається поступово, на початку людина може взагалі не відчувати жодних скарг.
 
Стрімке ж порушення сприяє появі серйозних та явних ознак:
  1. Загальна слабкість та швидка стомлюваність.
  2. Головний біль.
  3. Нудота та блювання.
  4. М'язові спазми.
  5. Спантеличеність або дратівливість.
При тяжкому перебігу гіпонатріємії до загальних ознак можуть приєднатися судоми, втрата свідомості, кома. В найважчих випадках можлива смерть.

Фактори, які впливають на розвиток гіпонатріємії

Факторів які можуть вплинути на зниження рівня натрію в крові досить багато. В основі ж розвитку порушення покладено надмірне втрачання води та електролітів організмом, або наявність певних захворювань. Хоча загалом головною проблемою є надмірна кількість води в організмі. Надлишок води розбавляє рівень натрію, що призводить до розрідження крові. В результаті вода проникає в клітини тіла, викликаючи їх набрякання й спричиняючи ряду негативних симптомів.
 
Причини:
  1. Діарея.
  2. Надмірне блювання.
  3. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад діуретиків).
  4. Зневоднення.
  5. Захворювання нирок, печінки, або серцево-судинної системи.
  6. Гіпотиреоз.
  7. Нецукровий діабет. 
До факторів ризику які збільшують випадки гіпонатріємії зокрема відносять старший вік, займання професійно спортом та дотриманням режиму харчування  переважанням низького вмісту натрію.
 
При відсутності вчасного лікування патологія може ускладнитися критичними для здоров'я станами, від набряку мозку, остеопорозу до судом та навіть смерті.

Діагностика та тактика лікування

Лабораторні аналізи крові дають можливість лікарю перевірити низький рівень натрію.
 
Якщо у пацієнта легкі симптоми, лікар вносить невеликі корективи, щоб усунути проблему.
 
Загалом лікування низького рівня натрію в крові залежить від причини та ступеня тяжкості симптомів. Відповідно терапія варіюватиметься від обмеження споживання рідини, коригування доз діуретиків до лікування основного захворювання.
 
Також пацієнтові внутрішньовенно вводиться розчин натрію якщо розвинулась помірна або важка гіпонатріємія. Їм також доведеться обмежити споживання води.
 
Пам'ятайте, що збереження максимально збалансованого рівня води та електролітів може допомогти запобігти низькому вмісту натрію в крові.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм