Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпергідратація або основні наслідки надмірного вживання рідини

Гіпергідратація або основні наслідки надмірного вживання рідини Питання добової норми води сьогодні все ще залишається суперечливим. Так хтось дотримується думки, що золотим стандартом є 3 літри на добу, а дехто просто дотримується думки пити рідину лише при появі відчуття спраги. Однак розберімо детальніше саме про наслідки надмірного споживання рідини. 

ВОДА. Саме від неї залежить функціонування всіх основних органів та систем, від регулювання температури до запобігання закрепам та ін..
Влітку ми особливо уважно ставимося до кількості води яку ми споживаємо, насамперед та категорія людей які займаються спортом в спеку.
 
Однак, вживання занадто великої кількості води може бути небезпечним. Особливо якщо в анамнезі присутні певні захворювання, що можуть призводити до затримки рідини в організмі.

Надмірна гідратація або водна інтоксикація – це стан, який виникає при надмірному вживанні води за короткий період, що призводить до розрідження рівня солі та електролітів в організмі. 

Так коли у тілі більше води, ніж можуть виділити нирки, це може призвести до небезпечного електролітного дисбалансу.

Чому може виникнути гіпергідратація?

Механізм розвитку захворювання полягає або у надмірному вживанні води, або якщо нирки затримують її занадто багато. Результатом даних ситуацій може стати «отруєння водою», внаслідок чого нирки не можуть виводити рідину та виникає розрідження електролітів у тілі. Далі відбувається гіпонатріємія – зниження рівня солі або натрію, що небезпечно запальним процесом. Це трапляється, коли в клітинах (включаючи клітини мозку) занадто багато води, що спричиняє їх набрякання. Коли клітини в мозку набрякають, вони викликають тиск у мозку.
 
Відмітимо, що більших ризиків розвитку гіпергідратації мають саме спортсмени, особливо які займаються бігом. В інших випадках порушення може бути спричинене прийманням певних лікарських препаратів (діуретики, антипсиотичні препарати), розвитком шизофренії.

Як зазначалося вище можливо, що в організмі відбувається затримка рідини. До прикладу захворювань, що це спричиняють можна віднести серцеву недостатність, патології нирок, синдром невідповідності антидіуретичного гормону, неконтрольований цукровий діабет.

Основні симптоми

На початковому етапі досить складно виявити перенасичення водою. Надалі ж у людини виникатимуть наступні скарги:
  • безбарвна сеча (один з основних показників);
  • нудота та блювання;
  • головний біль;
  • часте відвідування туалету;
  • набряк кінцівок;
  • сонливість;
  • дезорієнтація;
  • м'язові судоми.
Тяжким перебігом гіпергідратації є набряк клітин мозку та як наслідок порушення функціонування центральної нервової системи. При цьому випадки коми та летального результату є досить рідкісними, однак можливі.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, фізикального огляду, лабораторних досліджень крові та сечі. Також лікар аналізуватиме кількість випитої рідини пацієнтом та її об’єм виділення з сечею й калом.
 
Лікування залежатиме від наявних проявів порушення та причини, що спричинила гіпергідратацію. Насамперед дії будуть направлені на скорочення споживання рідини, приймання діуретиків, усунення основного захворювання.

Аби знизити ризики даного стану важливо контролювати об’єм вживаної рідини. Також рекомендовано випивати воду за 2-3 години до тренування. 

Так скільки ж потрібно пити? Насамперед відмітимо, що кількість рідини яку потрібно випити може змінюватися, в залежності від віку людини, рівня активності, погодних умов, загального стану здоров’я. В загальному це 9-13 (1,5-2 л) чашок на день, з врахуванням, що певні харчові продукти також містять воду.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм