Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як вчасно розпізнати симптоми теплового удару?

Як вчасно розпізнати симптоми теплового удару?Відпочинок на пляжі та свіжому повітрі це звісно добре, допомагає «забутися» від проблем. Однак які наслідки тривалого перебування на сонці? З’ясуємо далі.

Коли організм втрачає забагато води та солі, переважно при потовиділенні розвивається теплове виснаження. 
Іншим невідкладним станом є тепловий удар, що виникає якщо тіло не в змозі контролювати свою внутрішню температуру. Тепловий удар, також званий сонячним ударом, є найважчою формою гіпертермії або захворювання, пов’язаного з теплом. Він може призвести до пошкодження мозку, відмови органів або смерті.
Між цими двома станами є різниця, і ми розберемо її.

Характерні ознаки

  1. Загальна слабкість.
  2. М’язові судоми.
  3. Підвищене потовиділення.
  4. Слабкий, але прискорений пульс.
  5. Нудота або блювання.
  6. Мале виділення сечі.
  7. Запаморочення або втрата свідомості.
  8. Шкіра стає блідою та липкою на дотик.
Теплове виснаження і тепловий удар є типами гіпертермії. Але теплове виснаження може перерости в тепловий удар, якщо його не лікувати. Відповідно теплове виснаження не таке серйозне, не викликає неврологічних проблем і зазвичай не загрожує життю.
 
А от тепловий удар може бути набагато серйознішим і вимагає негайної медичної допомоги, щоб запобігти ускладненням. 

Основні причини

Механізм розвитку обох станів полягає в неможливості тіла охолоджуватися. Так якщо організм перевантажується в жарку погоду можуть виникати труднощі з потовиділенням.
До інших причин теплового виснаження чи теплового удару можна віднести:
  • зловживання алкоголем;
  • зневоднення;
  • патології нирок;
  • тісний одяг та його надмірна кількість.
Тобто при появі ознак теплового виснаження упродовж тривалого часу, можливий наступний розвиток теплового удару. Тому важливо якомога раніше розпочати лікування.
 
Підвищені ризики отримати проблеми з охолодженням організму можуть мати діти та люди похилого віку, адже їм важче регулювати температуру. Спортсмени, військові та люди з робочою діяльністю, що вимагають фізичної праці в жаркому середовищі, також сприйнятливі до теплового удару.
 
Також це приймання певних лікарських препаратів, до прикладу гіпотензивні, ожиріння, різка зміна температури (від холодного клімату в тепліший).

Діагностика та тактика лікування

Насамперед при появі ознаки перегріву організму варто виміряти температуру. Температура вище 38°C може свідчити про теплове виснаження, тоді як вище 40°C є ознакою теплового удару.
Окрім того, встановити діагноз можливо як на основі виниклих симптомів, так і додаткового проведення ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові та сечі, дослідження нирок та роботи м’язів, рентгенографія, ЕКГ.
 
Надання медичної допомоги необхідно якщо пацієнт не може охолонути протягом 30 хвилин. Саме тому викликати швидку необхідно при появі задишки, непритомності, високої температури тіла, блювання, судомного нападу.

Самостійно розпочати надання допомоги у випадку теплового виснаження необхідно шляхом обирання прохолодного місця, зняття зайвого одягу, прийняття положення лежачи. Також необхідно пити більше рідини (рекомендуються саме спортивні напої, які містять електроліти). Важливо ретельно стежити за диханням постраждалого та самостійно не давати/приймати жодних ліків.

При тепловому ударі дії лікаря є швидкими та направлені на охолодження організму та зниження температури. Це досягається шляхом застосування пакетів з льодом або охолоджувальної ковдри, медикаментозної терапії з охолодженими розчинами в/в.

Ризик серйозних ускладнень, у тому числі летального результату, зростає, чим довше відкладається лікування.
Саме тому, аби запобігти виниклим порушенням необхідно слідкувати за перебуванням на сонці.
Додатково рекомендації включатимуть надмірне вживання води, уникання алкоголю та кофеїну, носіння легкого та світлого кольору. І пам’ятайте, що у жодному разі діти та домашні тварини не залишаються всередині закритого автомобіля. Навіть якщо Вам здається, що це всього на хвилинку. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм