Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми дефіциту вітаміну В12

Основні симптоми дефіциту вітаміну В12Попри наявність вітаміну В12 в багатьох харчових продуктах, його дефіцит все ще залишається досить поширеним.

Вітамін B12 є важливою поживною речовиною, яка необхідна організму для виконування ряду необхідних процесів, від синтезу ДНК до виробництва енергії.
 
В нормі рівень вітаміну В12 вище 300 пг/мл вважаються нормальними, 200–300 пг/мл - межовими. Дефіцитний сан супроводжується показниками нижче 200 пг/мл.

За статистичними даними більшість випадків дефіциту вітаміну припадає на людей похилого віку, що пов'язано зі зниженням здатності засвоюватися. При цьому випадки розвитку порушення як у дітей, так і дорослих все ще залишається можливим.

Які фактори ризику дефіциту? 

Дефіцит вітаміну B12 виникає, якщо ви не їсте достатньо вітаміну B12 або ваше тіло його не засвоює, при цьому ви споживаєте належним чином.
Відповідно тригерами виступають: 
  1. Дотримання дієти. Насамперед це стосується саме дотримання вегетаріанства.
  2. Віковий фактор, коли ризики підвищуйся після 55 років.
  3. Період вагітності та лактації.
  4. Приймання певних лікарських препаратів.

Основні симптоми

  1. Втома. Це пов'язано з порушенням механізму продукування еритроцитів внаслідок дефіциту вітаміну В12, з наступним погіршенням постачання кисню до тканин.
  2. Головний біль.
  3. Втрата ваги.
  4. Шкіра набуває білого або жовтого відтінку, внаслідок дефіциту здорових червоних кров’яних тілець в організмі. Жовте забарвлення спричинене високим рівнем білірубіну.
  5. Депресивний стан. Окрім того, підвищуються ризики інших психічних розладів, включаючи психози та розлади настрою.
  6. Порушення зі сторони шлунково-кишкового тракту, у вигляді метеоризму, діареї, закрепу, нудоти.
  7. Запаморочення.
  8. Порушення концентрації.
  9. Запальний процес в порожнині рота.
  10. Відчуття печіння або поколювання в певних часинах тіла, переважно кінцівках. Якщо неврологічні проблеми розвиваються через дефіцит вітаміну B12, вони можуть бути необоротними.
  11. М'язова слабкість. 
Враховуючи, що виниклі симптоми не є специфічними їх поява потребує звернення до лікаря аби остаточно підтвердити діагноз.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі аналізу клінічної картини, проведеного фізикального огляду та лабораторного дослідження крові (визначення рівня В12, загальний аналіз крові, рівень фолієвої кислоти).
 
При підтвердженні дефіциту, лікар буде рекомендувати найбільш відповідне лікування, що може включати ін’єкції B12, пероральні добавки B12 або лікування основного стану здоров’я, яке може бути причиною порушення. Переважно ін'єкції будуть доцільними у випадках коли пацієнт не може належним чином засвоювати вітамін В12 з добавок або харчів.
 
Людина з більшою ймовірністю розвине дефіцит вітаміну B12, якщо вона має один або кілька з таких факторів ризику про які ми говорили раніше. Тому потрібно враховувати це аби вчасно запобігати порушенню. Також варто розуміти, що оскільки тіло не виробляє вітамін B12, ми повинні отримувати його з продуктів тваринного походження або з добавок. І потрібно це робити регулярно аби раціон допомагав підтримувати його рівень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм