Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ожиріння: як вчасно розпізнати початок захворювання?

Ожиріння: як вчасно розпізнати початок захворювання?Ожиріння називають «тихим вбивцею» та епідемією сьогодення. На просторах медіа транслюють необхідність дотримання здорового способу життя та загрозливість зайвої ваги. Чому? З'ясуємо далі
Ожиріння - це патологічний стан хронічного характеру, що характеризується появою надмірних жирових накопичень в організмі.
Звісно, що сам жир в організмі не хвороба, однак його надмірне накопичення суттєво впливає на функціонування тіла.

Ожиріння діагностується при досяганні індексу маси тіла 30,0 або більше. Нагадаємо, що індекс маси тіла (ІМТ) являє собою розрахунок, який враховує вагу та зріст людини для вимірювання розміру тіла.
 
Важливо розуміти, що зайва вага має безпосередній зв'язок з ризиками серйозних та загрозливих для життя патологій. Найбільш поширеними є цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи та онкологія.

Що викликає ожиріння?

У більшості випадків в основі розвитку ожиріння покладене споживання більших калорій, ніж людина спалює під час повсякденної діяльності та фізичних вправ. При цьому це повинно відбуватися на повсякденній основі або коли зайві калорії накопичуються і призводять до збільшення ваги.
Однак не варто ігнорувати й інші причини та тригери ожиріння, деякі з яких неможливо контролювати.
 
До цих факторів можна віднести:
  1. Генетика.
  2. Віковий фактор. Так з віком сповільнюється метаболізм та зменшується м’язова маса. Це своєю чергою значно полегшую збільшення ваги.
  3. Період вагітності.
  4. Відсутність режиму сну, що своєю чергою призводить гормональних змін та як наслідок неконтрольованому голоду.
  5. Наявність в анамнезі синдрому Кушинга, гіпотиреозу.
  6. Депресія.

Характерні прояви

Надлишок жиру в організмі може спричиняти ряд додаткових скарг та симптомів, як зі сторони дихальної системи, так і опорно-рухового апарату. Це сприяє появі:
  1. Апное сну.
  2. Остеоартрозу та болю в спині.
  3. Подагрі.
  4. Погіршення пам'яті.
  5. Жіночого безпліддя та ускладнення вагітності.
  6. Депресії й розладів настрою.

Діагностика та тактика лікування

З метою виявлення стадії ожиріння та ризиків для здоров'я пов'язані з ним, лікар може призначити УЗД, КТ та МРТ, лабораторні дослідження крові, ЕКГ.
 
Першочергово дії пацієнта повинні будуть направлені на схуднення. У випадку коли спроби є безрезультатними, доцільним буде звернення за медичною допомогою.
Так лікар розпочне зі внесення необхідних корективів у спосіб життя пацієнта. Наступним етапом є призначення медикаментозної терапії та навіть оперативного вурчання.

Стосовно змін способу життя та поведінки, то допомогти схуднути допоможе збільшення щоденної активності й коригування раціону. Робота з психотерапевтом також може виявити нездорові тригери та допомогти впоратися з будь-якою тривогою, депресією чи проблемами емоційного харчування.

Лікар може також призначити певні рецептурні ліки для схуднення на додаток до планів харчування та фізичних вправ. Зазвичай ліки призначають, лише якщо інші методи схуднення не спрацювали або ж наряду з ожирінням виникають інші проблеми зі здоров'ям. Наприклад, це можуть бути ліки для зниження апетиту.

Оперативне вручання, а точніше баріатрична хірургія полягає у проведенні шлункового шунтування. Варто відзначити, що даний метод не є швидким рішенням, а сама операція може мати певні ризики.

Тому краще вчасно зупинитися та розпочати етап покращення свого здоров'я, аби запобігти збільшенню ваги. Контролювати масу тіла можливо за допомогою ваг. Придбати прилад який Вам буде найбільш до вподоби та зручним у використанні можливо в медичному маркеті ITMED.
 
Важливо розуміти, що ожиріння може призвести не тільки до збільшення ваги. Адже високе співвідношення жиру в тілі та м’язів створює навантаження на кістки, а також на внутрішні органи. А це посилює ряд патологічних процесів в організмі. Тому навіть невеликі зміни ваги можуть мати великий вплив на здоров'я. А її утримання так само важливе, як і втрата.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм