Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тріада спортсменок: основні симптоми та методи лікування

Тріада спортсменок: основні симптоми та методи лікування Спорт та фізичні вправи є невіддільною частиною здорового способу життя для будь-якої людини. Однак інколи жінки або молоді дівчати, які професійно займаються спортом або прагнуть мати худорляве тіло можуть вдаватися до крайнощів. Переважно це система —  занадто мало їсти або занадто багато тренуватися. В результаті можливий розвиток трьох взаємопов'язаних захворювань, які об'єднуються у “тріаду спортсменок”.

Жіноча тріада спортсменок являє собою порушення, що впливає на три важливі функції організму. Насамперед відбувається порушення менструації, втрата кісткової маси, енергетичний дисбаланс. 
 
При цьому відзначимо, що як чоловіки, так і жінки можуть страждати від дефіциту енергії та що він може вплинути не тільки на жіночу репродуктивну систему та скелет. Тому спеціалістами було запропоновано назвати цей розлад відносною енергетичною недостатністю у спорті. Подібно до тріади, цей стан виникає, коли споживання енергії падає нижче вихідної енергії настільки, що це негативно впливає на фізичне та психічне здоров’я спортсмена.

Основні симптоми

  1. Швидка стомлюваність, що пов'язано з надмірною активністю при зменшенні споживання калорій, надмірних витрат енергії або обох. Тому дуже важливо, щоб спортсмени отримували достатньо поживних речовин для підтримки організму.
  2. Зниження ваги.
  3. Втрата кісткової маси, що підвищує ризик остеопорозу та частих випадкових переломів.
  4. Припинення менструацій.
  5. Розлад харчової поведінки — голодування або навпаки переїдання.
Наведемо приклад, при відсутності трьох і більше менструацій поспіль рівень естрогену може знизитися, що спричинить втрату щільності та міцності кісток (передчасний остеопороз).

Що викликає тріаду спортсменок?

Основною причиною тріади спортсменки є енергетичний дисбаланс. Тобто даний стан змушує використовувати більше енергії, ніж споживається.
У більшості випадків з проблемою стикаються жінки, що страждають на анорексію та мають надмірно активний спосіб життя.
 
Щодо останнього то можна здогадатися, що до групи ризику з розвитку “тріади” входять саме спортсменки, або ті особи, які мають проблеми зі сприйняттям власного тіла, перебувають у депресії та одержимі ідеєю бути худими.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі аналізу клінічної картини, фізикального огляду та лабораторного дослідження крові (насамперед визначення рівня вітаміну D). За наявністю показань можливе проведення дослідження щільності кісткової тканини.
 
Важливо розуміти, що тріада спортсменок є серйозним станом, який у більшості випадків потребує лікування. Так лікар рекомендуватиме змінити режим харчування та безпосередньо спосіб життя. 

Якщо вищезазначені зміни не нормалізують менструальний цикл знадобиться додаткове лікування у вигляді гормональної терапії (призначення естрогену та прогестерону).
В протилежному випадку порушення МЦ може призвести до аменореї, тобто відсутність менструації понад трьох місяців, остеопорозу та порушення загального самопочуття внаслідок дефіциту поживних речовин.

Запобігти порушенню можливо дотримуючись простих правил. Наприклад, збалансовано харчуючись, дотримуючись режиму відпочинок/робота, уникаючи стресу та помірно тренуючись. Своєю чергою і лікарі первинної медичної допомоги повинні знати про цей синдром, оскільки він може призвести як до короткострокових, так і тривалих ускладнень здоров’я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм