Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дисліпідемія: основні симптоми порушення рівня холестерину в крові

Дисліпідемія: основні симптоми порушення рівня холестерину в кровіРозрізняють декілька видів ліпідів, серед яких ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) та тригліцериди.

Відповідно, дисліпідемія - це стан, що являє собою порушення рівня одного або кількох видів ліпідів (жирів) у крові. 
 
Нагадаємо, що ліпопротеїди низької щільності при своєму надмірному рівні приносять шкоду організму. Оскільки він може накопичуватися та утворювати бляшки на стінках судин. Це ускладнює проходження крові, що створює ризик інсульту чи інфаркту.
 
Своєю чергою ліпопротеїди високої щільності допомагають виводити “поганий” холестерин з крові. Тригліцериди надходять із калорій, які людина поглинає з їжею, але не спалює відразу. 
 
В залежності від причини виникнення порушення, розрізняють його первинну форму, що передається у спадок та вторинну - в основі розвитку покладено інші причини (наприклад, надмірна маса тіла).

Основні симптоми

Досить часто дисліпідемія не має жодних проявів, а діагностується лише під час звичайного лабораторного дослідження крові.
 
При цьому не варто забувати про стани, які можуть виникнути на тлі високого рівня холестерину, насамперед це серцево-судинні захворювання. Дані ускладнення характеризуватимуться появою болю у грудях, больовими відчуттями під час ходьби, запамороченням, холодним потом, серцебиттям та ін.

Основні причини

  1. Шкідливі звички (алкоголь та цигарки).
  2. Зайва вага.
  3. Відсутність фізичної активності.
  4. Неправильне харчування.
  5. Спадковий фактор, тобто розвиток захворювання у когось з батьків. 
  6. Віковий фактор (ризики збільшуються з віком).
  7. Цукровий діабет II типу.

Діагностика та тактика лікування

Діагностувати порушення рівня холестерину можливо на основі проведення лабораторного дослідження крові. Тому досить розумно проходити профілактичні дослідження крові на регулярній основі, оскільки показники можуть змінюватися в залежності від віку та інших факторів.
 
Щодо лікування, то насамперед пацієнтові необхідно внести корективи у свій спосіб життя, змінивши раціон, додавши фізичні навантаження та скоригувавши вагу. 
Основним специфічним методом лікування захворювання є призначення медикаментозно препаратів статинів. Типи статинів які будуть призначатися є індивідуальними, в залежності від перебігу.

Відмітимо, що у випадку обізнаності пацієнта у сімейному анамнезі, доцільним буде обговорити з лікарем варіанти запобігання дисліпідемії, перш ніж показники холестерину досягнуть критичного рівня та виникнуть ускладнення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм