Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми дефіциту хрому в організмі

Основні симптоми дефіциту хрому в організміХром належить до ряду необхідних для організму мінералів, природних елементів, що є частиною раціону людини. Також хром є важливою частиною метаболічних процесів, які регулюють рівень цукру в крові. Тобто він допомагає інсуліну транспортувати глюкозу в клітини, де її можна використовувати для отримання енергії, а також бере участь у метаболізмі вуглеводів, жирів і білків.

Дефіцит хрому можна легко не помітити. При цьому дуже рідко даний стан є поширеним в інших ситуаціях, окрім недоїдання. Це металевий елемент, який людям потрібен у дуже невеликих кількостях.
 
Як і інші мінерали, хром не міститься в організмі природним шляхом, тому його необхідно отримувати з дієти або добавок. Існує обмежена інформація про точну кількість необхідного хрому та його дію.

Основні причини дефіциту хрому

Як зазначалося вище, дефіцит хрому може розвинутися в результаті недоїдання. Через проблеми зі всмоктуванням порушення також часто можна спостерігати у госпіталізованих пацієнтів зі зміненим метаболізмом. 
 
При цьому підвищений попит на хром у поєднанні зі зниженим надходженням може спостерігатися в умовах травми, інфекції, оперативного втручання, опіків або аномалій температури. Ці ситуації можуть призвести до змін у метаболізмі глюкози, протеїну та жиру, викликаному інсуліном, що, своєю чергою, може ще більше змінити метаболізм хрому.

Додаткові випадки його втрати спостерігаються під час тривалих періодів стресу, фізичних травмах та виснажливих вправах. 

Які симптоми характерні при дефіциті мінералу?

  1. Високий рівень глюкози в крові.
  2. Втрата ваги.
  3. Підвищений рівень холестерину в крові.

Тактика

Концентрації хрому в сироватці крові та сечі можуть бути найточнішими маркерами для оцінки дефіциту. При цьому лікар збирає анамнез з виявленням часу появи симптомів та визначення факторів ризику з історії хвороби, медичних процедур, травм та харчування. 
Відмітимо, що існує широкий спектр диференційних діагнозів, пов'язаних з дефіцитом хрому. До них можна віднести захворювання, пов’язані з резистентністю до інсуліну, неврологічні порушення  та ін.
 
Тактика лікування буде направлена на усунення дефіциту хрому з наступним призначенням відповідних добавок. При цьому не має чітких рекомендацій щодо лікування дефіциту хрому, однак було визнано, що його фармакологічні кількості можуть позбавити пацієнтів від їхніх симптомів.

Хром потрапляє в організм переважно з їжею, його засвоєння організмом покращує вітамін С, який міститься у фруктах і овочах, таких як капуста, перець, ківі та ягоди. До продуктів, які мають у своєму складі хром відносять броколі, цільнозернові продукти, м’ясо, сира цибуля та стиглі помідори, зелена квасоля, базилік, яблука та банани.

Прогноз стосовно усунення дефіциту хрому досить сприятливий. Однак перш ніж додати більше хрому до свого раціону або будь-якої добавки, поговоріть зі своїм лікарем. Деякі препарати можуть реагувати з хромом, роблячи один або обидва менш ефективними.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм