Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми низького рівня антиоксидантів в організмі

Основні симптоми низького рівня антиоксидантів в організміОкислювальний стрес – це порушення, що супроводжується низьким рівнем антиоксидантів в організмі. Це відбувається внаслідок дисбалансу між вільними радикалами (оксигеновмісні молекули) та відповідно антиоксидантами.

У чому полягає механізм окислювального стресу?

Процес окислення відбувається, коли наше тіло переробляє кисень, яким ми дихаємо, і наші клітини виробляють з нього енергію. При цьому окислювальний стрес виникає, коли існує дисбаланс між активністю вільних радикалів і антиоксидантною активністю. 
 
Так в нормі при належному функціонуванні вільні радикали беруть участь у боротьби з патогенними збудниками. А збільшення їх кількості призводить до неможливості підтримувати баланс антиоксидантів, що як наслідок призводить до того, що вільні радикали завдають шкоди жировій тканині та білкам. Їх ураження може стати результатом ряду захворювань в організмі.

Окислювальний стрес вважається основною причиною багатьох хронічних захворювань, таких як синдром хронічної втоми, астма, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, тривожність та безсоння, хвороби серця та рак. Ключем до уникнення цих ризиків є зменшення впливу окислення та збільшення кількості антиоксидантів в організмі.

Які фактори ризику окислювального стресу?

В нормі кожен з нас продукує певну кількість вільних радикалів у тілі, при розвитку запальних процесів або інтенсивних фізичних навантаженнях. Це є необхідним аби підтримувати організм здоровим. 
 
В навколишньому середовищі впливу вільних радикалів людина піддається при випромінюванні, очисників та пестицидів, диму від сигарет, харчуванню з переважанням у раціоні жирної та солодкої їди, алкоголю.

Ознаки окислювального стресу

  1. Хронічна втома.
  2. Розлади травлення (кислотний рефлюкс, закреп).
  3. Порушення пам'яті та відсутність концентрації.
  4. Біль та запалення суглобів.
  5. Передчасне старіння.
  6. Головний біль.
  7. Підвищена чутливість до шуму.
  8. Схильність до інфекційних процесів.

Тактика

Хоча проблема полягає в надзвичайно низькому рівні антиоксидантів, просте доповнення антиоксидантів не розв'язує проблему повністю. Ось чому окислювальний стрес є складним дисбалансом, який впливає на багато частин загального здоров’я.
Неможливо повністю уникнути впливу вільних радикалів і окислювального стресу. Однак зменшити його вплив на організм можливо завдяки наступним рекомендаціям: 
  1. Збалансоване харчування з переважання різноманітних овочів та фруктів, забезпечених достатньою кількістю антиоксидантів (ягоди, цитрусові, чорнослив, зелень, риба та горіхи).
  2. Активний спосіб життя.
  3. Відмова від шкідливих звичок (куріння, в тому числі й пасивне та алкоголю).
  4. Уникання впливу хімічних елементів (наприклад, пестицидів)
  5. Захист шкіри від сонячних променів за допомогою сонцезахисного крему.
  6. Повноцінний сон.
  7. Уникання переїдання. 
У той час як вільні радикали та антиоксиданти є частиною природного функціонування організму, окислювальний стрес виникає, коли відбувається порушення балансу між ними. Як наслідок виниклий окислювальний стрес може стати причиною багатьох захворювань.
 
Враховуючи, що уникнути повністю впливу вільних радикалів неможливо, варто акцентувати на внесенні корективів у свій спосіб життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм