Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми дефіциту та надлишку вітаміну В1

Основні симптоми дефіциту та надлишку вітаміну В1Ми часто чуємо про необхідність вітамінотерапії, особливо в умовах пандемії. Адже дійсно вони є провідними компонентами у забезпеченні задовільного функціонування нашого організму. Однак при ряду певних факторів можливий розвиток як дефіциту, так і надлишку певних елементів. Наразі розберемо детальніше саме характерні особливості для вітаміну під назвою - тіамін або (В1).

Вітамін В1 або тіамін являє собою водорозчинний вітамін. Оскільки йому не властива функція тривалого накопичення в організмі, його постійне надходження з харчовими продуктами є досить важливим.
 
Рекомендованою добовою нормою вітаміну тіаміну є 1,2 мг.
 
Функція тіаміну полягає в забезпеченні росту й функціонуванні клітин та безпосередньо всього організму. Також він допомагає у прискореному загоєнні ран, бере участь у синтезі вітаміну В3.
 

Дефіцит вітаміну В1: основні симптоми та причини

 
Тіамін є важливим елементом для функціонування нашого мозку та нервів. Однак при цьому ми його дуже часто втрачаємо внаслідок ряду причин:
  • недостатнє потрапляння вітаміну з їжею;
  • порушене всмоктування в кишківнику;
  • надмірне виведення вітаміну з організму внаслідок зловживання алкоголю, приймання діуретиків.
Відповідно в групу ризику з розвитку дефіцитного стану можна віднести осіб, що зловживають алкоголем, оскільки алкоголь знижує всмоктування вітаміну; людей похилого віку, що пов'язано з цілим рядом причин від зниженого надходження тіаміну до порушення його засвоєння через хронічні порушення ШКТ; осіб з наявністю в анамнезі цукрового діабету - вітамін В1 виводиться у надмірній кількості нирками.
 
Основними проявами дефіциту тіаміну є зниження маси тіла аж до анорексії, порушення пам'яті та розлади зі сторони свідомості, м'язова слабкість. В критичних випадках дефіцитний стан може призвести до певної форми енцефалопатії, хвороби Beri-beri. 
 

Надлишок вітаміну В1: основні симптоми та причини

 
Надлишок вітаміну В1 є досить рідкісним явищем, оскільки він постійно виводиться з організму з сечею та недостатньо всмоктується в ШКТ. При цьому споживання надмірної кількості тіаміну може викликати алергічні реакції, посмикування м’язів, порушення ковтання, аритмію, слабкість та нудоту. 
Виникнути це може лише при передозуванні ін'єкцій тіаміну або зловживанні синтетичними вітамінними препаратами.

Тактика

Пам'ятайте, що встановити необхідність у корекції рівня того чи іншого вітаміну може виключно лікар на основі проведення відповідних досліджень. Ви можете контролювати ці показники в профілактичних цілях, хоча це не завжди є доцільним, плюс фінансово затратно. Або ж при появі дискомфортних симптомів звернутися за консультацією до спеціаліста для встановлення причини їх появи. Відповідно не варто вдаватися до самолікування та скуповувати вітамінні комплекси в аптеках, насамперед і тому, що кожен елемент може погано взаємодіяти з іншим. Цим самим можливо тільки більше собі нашкодити.
 
Оптимальним варіантом буде при відсутності безпосередніх показань зосередитися на правильному харчуванні. Адже вживаючи зелень, овочі, фрукти, горіхи та інші “правильні” продукти ми й отримуємо базову норму вітамінів.
До продуктів, які містять найбільшу концентрацію вітаміну В1 можна віднести м'ясо (свинина) та рибу (лосось, оселедець), цільнозерновий хліб та макаронні вироби з твердих сортів, насіння та горіхи, бобові.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм