Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як повинен змінюватися раціон з віком? Поради жінкам

Як повинен змінюватися раціон з віком? Поради жінкамЗ віком наш метаболізм стає дещо повільнішим, однак при цьому сприймати дане явище трагічно зовсім не є доцільним, головне внести необхідні корективи у свій спосіб життя, в першу чергу в режим харчування. Саме особливості харчування з віком і розберемо детальніше.

Чому акцент робиться на харчуванні після 40 років?

Важливо розуміти, що правильне харчування повинно бути частиною нашого життя, незалежно від віку. А фізична активність дає можливість бути активним та енергійним. Тому звісно, що найкращим варіантом буде мати вже сформовані здорові звички до того, як наш метаболізм почне “призупинятися”. Чому саме після 40 років, жінкам необхідно слідкувати за своїм раціоном? А тому, що в цей період відбуваються активні зміни гормонального фону. У жінок знижується рівень естрогенів, сповільнюється метаболізм та відповідно й функціонування щитоподібної залози, адже вся ендокринна система реагує на зміну функції яєчників. Розвивається пременопауза. Ці механізми дуже часто відбиваються й на зовнішньому вигляді жінки: 
  • збільшується маса тіла, яка тяжко піддається зменшенню. Жир накопичується у ділянках живота, стегон та передпліччя;
  • шкіра стає не такою еластичною та пружною;
  • зниження працездатності;
  • набряки;
  • коливання настрою;
  • зморшки;
  • можливе випадіння волосся та ламкість нігтів.

Основа раціону

Звісно необхідно враховувати те, що жоден продукт не може мати раптовий чудодійний ефект, лише довготривалий здоровий раціон з підтриманням активного способу життя дасть можливість зберегти молодість якнайдовше.
 
До ТОП-у корисних складових щоденного раціону належать наступні продукти:
  • молочні продукти (кефір, йогурт, твердий сир): вони містять кальцій який є необхідним для профілактики остеопорозу з віком;
  • клітковина, яка міститься в рослинній їжі та є важливою для нормального функціонування кишківника, підтримання мікрофлори;
  • продукти багаті калієм та магнієм, які запобігають появі набряків. Вони входять до складу бананів, шпинату, горіхів; 
  • білок та корисні жири можливо отримати вживаючи морську рибу (форель або сьомга).
Окрему увагу приділяють продуктам, що містять фітоестрогени, які мають позивний вплив на гормональний фон жінки. Фітоестрогени нагадують за своєю структурою гормон - естрадіол (активна форма естрогену). Вони входять до складу льону, продуктів сої (наприклад, тофу). 
 
Окрім обізнаності в самих корисних продуктах, важливо їх правильно поєднувати, розподіляти за кількістю та сумісністю упродовж дня.

Які продукти краще виключити з раціону?

А от від чого варто відмовитися, так це від славнозвісних сосисок та ковбас, оскільки вони містять велику кількість натрію. Це своєю чергою підвищує ризики розвитку серцево-судинних захворювань.
 
Окрему увагу приділяють входження до групи ризику з розвитку раку кишківника та підшлункової залози осіб після 40 років. Спеціалісти пов'язують онкологію з фактором ризику  у вигляді надмірного вживання смаженого м'яса. Адже при приготуванні м'ясних продуктів за високої температури утворюються у великій кількості сполуки, що й провокують ракові захворювання, що особливо є небезпечним при наявності  додаткових тригерів. 
 
Також до ряду нерекомендованих харчів відносять:
  • солодкі газовані напої, які підвищують у надмірній кількості ймовірність розвитку цукрового діабету;
  • смажену та жирну їжу, оскільки вони є небезпечними для судин;
  • швидкі рафіновані вуглеводи у вигляді білого хліба та іншої здоби з пшеничного борошна, білого рису.
Істотним доповненням до правильного харчування та здорового способу життя стане повноцінний сон, фізична активність та контролювання стану здоров'я з обов'язковим проходженням профілактичних обстежень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм