Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вітамін D: основні симптоми дефіциту

Вітамін D: основні симптоми дефіцитуПро відкриття вітаміну D, як одного важливих елементів в умовах пандемії, напевно знає кожен. Відсоток його придбання в аптеках сягає високих показників. Хоча вплив вітаміну безпосередньо на вірус до кінця не визначений, він і без того є важливим елементом нормального функціонування організму. Тому розберемо детальніше які дійсно є показання до його вживання та які прояви будуть вказувати на розвиток дефіциту вітаміну D.

Вітамін D або холекальциферол (вітамін D3), попри свою назву являється стероїдним гормоном, що бере участь у багатьох процесах організму. Насамперед підтримка нормального рівня кальцію та фосфору в крові.
 
Він продукується в верхньому шарі шкірного покриву під впливом достатньої кількості УФ. Відповідно в осінньо-зимовий період брак сонячних променів спричиняє й дефіцит вітаміну. Саме це явище спеціалісти й пов'язують з різким підвищенням випадків захворювань з настанням холодів. 
Також холекальциферол може потрапляти до організму разом з їжею тваринного походження (сир, масло, жирна риба, печінка, яйця). 

Провокуючі фактори

Викликати гіповітаміноз D може декілька факторів, незалежно від того в якій частині світу Ви проживаєте. Адже вітамін D продукується на шкірі лише в певний проміжок часу (з 10:00 до 14:00), при цьому синтез знижується під впливом використання сонцезахисних кремів. Також додатковими факторами гіповітамінозу являються:
  • наявність в анамнезі запальних захворювань кишківника, целіакія, що впливають на процес засвоєння вітаміну D;
  • дотримання вегетаріанства;
  • ожиріння, коли вітамін D накопичується в жировій тканині та майже не потрапляє до центрального кровотоку;
  • захворювання нирок та печінки;
  • непереносність лактози з виключенням продуктів типу молока, сира, масла;
  • тривале приймання антибактеріальної, противірусної терапії, протигрибкових препаратів.
Відмітимо, що дефіцит вітаміну D спостерігається в осіб з наявністю в анамнезі аутоімунних захворювань, цукрового діабету, вагітних та жінок у період лактації, людей похилого віку, що знаходяться тривалий час в приміщенні.

Які симптоми вказують на розвиток дефіциту вітаміну D?

  1. Випадки частих респіраторних захворювань та відповідно ослаблення імунітету.
  2. Тривале загоєння ранових поверхонь, навіть мінімальних.
  3. Больові відчуття в м'язах, судоми.
  4. Швидка втомлюваність.
  5. Зміни настрою (роздратованість, тривожність).
  6. Часті переломи, остеопороз.
  7. Випадіння волосся.
  8. Збільшення маси тіла.
  9. Проблеми з зачаттям.
При цьому дефіцит вітаміну D може тривалий час розвиватися безсимптомно, тому так важливо періодично (1 раз в рік) проходити відповідні обстеження.  

Компенсація вітаміну D восени

Спеціалісти рекомендують приймати в осінньо-зимовий період вітамін D всією родиною. Однак попередньо призначення повинен надати виключно ваш сімейний лікар, терапевт або педіатр. Призначення вітаміну D та його дозування проводиться на основі результатів лабораторного дослідження, пори року, способу життя пацієнта. 
Самостійно призначати собі вітаміни заборонено, адже дефіцит та надлишок вітаміну D є однаково небезпечним. 
 
При цьому існують чіткі протипоказання до приймання вітаміну D, що лікар також буде враховувати при проведенні обстеження:
  • гіпервітаміноз D;
  • туберкульоз (активна форма);
  • саркоїдоз;
  • гіперкальціємія;
  • сечокам'яна хвороба.
У разі встановлення недостатності вітаміну D, то окрім додавання відповідних продуктів до раціону, збільшення часу перебування на сонці, найкращим способом компенсації вітаміну буде вживання добавок (D3 - холекальциферол й D2 - ергокальциферол).  
 
Попри те, що осінь заведено вважати порою для хвороб, насамперед ГРВІ, що ускладнюється перебігом COVID-19. Важливо вміти їх попереджати, дотримуючись, на перший погляд, простих рекомендацій. Окрім підтримання в організмі достатнього рівня вітаміну D, слідкуйте за дезінфекцією своїх рук та приміщення в якому Ви проживаєте. Якщо в першому випадку гігієна рук підтримується миттям з застосуванням антисептиків, то очищення повітря в домівці від патогенних збудників забезпечується приладом під назвою - бактерицидний рециркулятор. Попри схожість з кварцевою лампою, яку часто можна зустріти в умовах стаціонару, рециркулятор не несе в процесі роботи ніякої шкоди. УФ лампа щільно закрита корпусом, відповідно кімната очищується від вірусів, бактерій та грибків, а Ви при цьому вільно займаєтеся своїми справами. Придбати та детальніше ознайомитися з приладом Ви зможете в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм