Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дефіцит вітамінів: як відновити баланс?

Дефіцит вітамінів: як відновити баланс?За статистикою близько 70% українців відчувають недостачу вітамінів та мінералів. У декого це пов’язано з неправильним раціоном, а у когось до негативних наслідків приводить відчуття постійного стресу. Не є виключенням хронічні патології, які призводять до погано засвоєння та руйнування вітамінів. Розберемо, як зрозуміти про наявність дефіциту вітамінів, та як його відновити – природними харчовими продуктами чи хімічними замінниками.
 
Вітаміни являються органічними сполуками, які є життєво необхідні для кожного організму з метою забезпечення його функціонування. Мінімальний об’єм вітамінів ми отримуємо з харчовими продуктами, сонячним світлом та повітрям. Однак за результатами досліджень навіть дотримання правильного харчування не завжди гарантує необхідну кількість вітамінів в продуктах. Для цього існують різні вітамінні комплекси, в них вітаміни синтезовані, тобто штучно виведені.  У вітамінних комплексах містяться строго регламентовані терапевтичні дози дієвих речовин. 
Також існують біологічні активні добавки, які мають нижчий рівень вітамінів, але вони виробляються з натуральних компонентів. Відповідно вони становлять доповнення до дотримання здорового способу життя

Які вітаміни є найважливішими для імунної системи?

При сучасному та швидкому ритму життя, тяжко дотримуватися всіх рекомендацій по запобіганню розвитку дефіциту вітамінів. Не завжди вдається займатися спортом, прогулюватися на свіжому повітрі, правильно харчуватися. Ризик розвитку низького рівня вітамінів досить високий. Тому тут все індивідуально, краще здати аналізи й з'ясувати, чи вистачає вашому організму вітамінів та мінералів. А потім лікар вже надасть рекомендації в якому вигляді їх приймати, чи достатньо вони засвоюються з їжею. Лікарі акцентують увагу на тому, що приймати будь-які вітаміни без наявної на те необхідності не варто. Оскільки неконтрольоване вживання сприяє надлишку вітамінів, а це так само шкідливо, як і їхній низький рівень. 
 
Існує ряд вітамінів та мінералів, які є необхідними для нашого організму з метою забезпечення нормального функціонування:
  1. Цинк: бере участь в регулюванні обміні речовин. Макроелемент сприяє відновленню волосся, нігтів та шкіри. Низький рівень цинку буде проявлятися у вигляді роздратованості, сонливості та надмірної сухості шкіри.
  2. Вітамін А: підвищує рівень вироблюваних імунних тіл, має антиоксидантну дію та впливає на перебіг захворювання, значно скорочуючи його тривалість.
  3. Вітамін В: відповідає за імунітет, підвищуючи опірність організму перед інфекціями. Літом цей вітамін у природному вигляді ми отримуємо з овочами та фруктами, в осінньо-зимовий період отримати повний об’єм практично неможливо. Першими ознаками при дефіциті є роздратованість, депресивний стан, швидка втомлюваність. Ці симптоми вже є причиною звернутися до лікаря.
  4. Вітамін D: вітамін бере участь в більш ніж тисячі реакціях, що відбуваються в нашому організмі.  Від нього залежить робота мозку, серцево-судинної та видільної систем.  Крім того, його рівень впливає на стан шкіри, волосся і нігтів. 
  5. Вітамін Е: захищає мембранні клітини та підтримує кровообіг в організмі, запобігаючи утворенню тромбів.
Не варто самостійно призначати собі вітамінотерапію, оскільки деякі вітаміни не засвоюються як окремі компоненти, тому їх необхідно поєднувати з іншими. Наприклад, вітамін С рекомендують приймати з кальцієм та магнієм, а вітамін D чудово засвоюється з А, С, кальцієм та фосфором.
 
Звичайно, оптимальним варіантом є отримувати всі поживні речовини з натуральних джерел, але сучасній людині практично неможливо вибудувати свій раціон таким чином.  Навіть тому, що ми не в змозі проконтролювати походження того чи іншого продуту, або особливості місцевості в якій ми проживаємо також має своєрідний вплив. 
Тому рекомендовано:
  • повноцінно харчуватися, намагатися, щоб на ваш стіл надходило якомога менше напівфабрикатів;
  • здавати аналізи та усувати дефіцити прицільно;
  • не приймати ніяких вітамінів «просто так», тому що це стало раптом модно, а тільки після проходження консультації зі спеціалістом;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • заняття спортом, як запорука сильного імунітету.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм