Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Яким захворюванням може передувати субфебрильна температура

Яким захворюванням може передувати субфебрильна температураКоронавірусна інфекція та початок сезону застуди та грипу супроводжуються підвищенням температури. Інколи, процес захворювання проходить безсимптомно, а деколи хворий відчуває найменші зміни. Розберемо, про які захворювання може свідчити розвиток субфебрильної температури та коли варто не збивати температуру, а коли потрібно негайно звернутися до спеціаліста.

Субфебрильна температура– це стан, який триває упродовж тривалого часу тахарактеризується підвищенням температури тіла до показників 37-38°С. Такий стан може проходити абсолютно безсимптомно або проявлятися слабкістю, головним болем, ниючими болями у м’язах та суглобах.

При стабільному підвищенні температури, протягом декількох днів імунна система сигналізує, що дала збій і в організмі присутній запальний процес або потрапила інфекція, вірус.

Причини

  1. Природний стан (особливість організму): стандартні норми щодо температури тіла 36,6°С, не завжди відповідають дійсності, оскільки кожен організм є індивідуальним, відповідно й показники можуть бути різними. Наприклад, температура може змінюватися упродовж доби на незначні коливання, або МЦ у жінок також здатний впливати на температурні зміни. Для чоловіків, навпаки, характерні нижчі показники.
  2. Стрес: субфебрильна температура виникає як реакція нервової системи на подразник.
  3. Процес розвитку певної патології: підвищення температури може виникати, як результат розвитку прихованого патологічного процесу, або ж як наслідок перенесеного інфекційного захворювання.
До захворювань, які здатні викликати появу субфебрильної температури належать:
  • новоутворення;
  • інфекційні захворювання та патології бактеріального й паразитарного характеру;
  • алергія;
  • запальні процеси в організмі;
  • надмірне вироблення гормонів щитоподібної заори (гіпертиреоз).
Також варто пам’ятати, що в умовах пандемії коронавірусу, тривалий субфебрилітет – ознака наявності у хворого COVID-19.

Діагностика

У тому випадку, якщо протягом тривалого часу спостерігається підвищення температури, необхідно звернутися до лікаря, з наступним проходженням ряду обстежень, та відповідно діагностування діагнозу на основі їх
результатів.

До обов’язкових методів діагностики належать:
  • лабораторні аналізи крові, калу та сечі;
  • ЕКГ;
  • УЗД;
  • відеоларингоскопія;
  • рентгенографія;
  • лабораторні аналізи на рівень гормонів;
  • туберкулінові проби.
Також важливим етапом є призначення консультацій вузькопрофільних спеціалістів (інфекціоніста, хірурга, ендокринолога та ін.).

Може здаватися, що у вимірюванні температури тіла немає нічого складного.

Однак потрібно вимірювати її дотримуючись певних правил:
  • при вимірюванні температури в пахвовій западині, шкіра повинна бути  сухою;
  • при користуванні ртутним термометром необхідно збити до позначки – 35°С  й тримати під пахвою не менше 10 хвилин.
Температура тіла людини залежить від методу її вимірювання. На показники можуть впливати певні фактори у вигляді типу термометра (ртутний, електронний, інфрачервоний), місця вимірювання (у ротовій порожнині, на чолі, у пахвовій западині, у вусі, у прямій кишці), умов та способу.

Наявність у домашній аптечці термометру є важливим та обов’язковим нюансом. Це дасть можливість контролювати свій стан, особливо зараз при розвитку складної епідеміологічної ситуації, яка склалася у зв’язку з коронавірусною інфекцією. Також сезон застудних захворювань не за горами, тому потрібно бути напоготові. Обрати для себе зручний варіант термометру, Ви можете в спеціалізованому медичному маркеті ITMED.

Відповідно це може бути й ртутний термометр, або з метою безпеки радимо придбати електронний варіант пристрою, який не містить ртуті та оснащений звуковим сигналом. Також на сайті є варіант термометру спеціально для дітей, що характеризується цікавим яскравим дизайном та швидким рівнем вимірювання (декілька секунд). Відповідально ставтеся до свого стану та будьте здоровими!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм