Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Йога: користь для здоров’я та протипоказання

Йога: користь для здоров’я та протипоказанняЙога – це доволі широке поняття, яке включає в себе не лише різноманітні техніки рухів, дихання, медитації, а й певну філософію, роботу зі свідомістю. Багато експертів відзначають позитивний вплив йоги на здоров’я людини. Проте чи всім можна займатися йогою? Чи є до неї медичні протипоказання?

Користь йоги для здоров’я

Нині йога доволі популярна як в Україні, так і в багатьох інших країнах світу. Це комплексна фізична та духовна практика, яка може мати позитивний вплив на фізичне та психічне здоров’я людини. 

З точки зору психічного здоров’я, заняття йогою дуже корисні. Вони роблять людину спокійною, врівноваженою, вчать слухати свої бажання, керувати думками. Йогу вважають хорошим способом боротьби з депресією та деякими іншими психічними розладами.

Корисними можуть бути дихальні вправи йоги. Плавне дихання за певними правилами йоги залучає м’язи живота, діафрагму, різні групи м’язів. Таке особливе дихання регулює до оптимального співвідношення в організмі кисню та вуглекислого газу. Воно позитивно позначається на роботі нервової системи та мозку.

Завдяки фізичним вправам, дихальним технікам та філософії йоги людина починає краще відчувати, контролювати своє тіло. У неї нормалізується артеріальний тиск, покращується робота серцево-судинної системи. М’язи стають еластичними, шкіра пружною, постава вирівнюється. Під впливом йоги нормалізується обмін речовин в організмі, йде зайва вага, зміцнюється імунітет, покращується сон. Також експерти відзначають нормалізацію роботи гормональної системи людини завдяки заняттям йогою.

Люди, які серйозно займаються йогою, не палять, не вживають алкоголь чи наркотики, правильно харчуються, а це дуже позитивно позначається на їхньому здоров’ї. 

Протипоказання до заняття йогою

Перш ніж почати серйозно займатися йогою, краще проконсультуватися з лікарем. Оскільки йога має певні протипоказання, серед яких:
  • вади серця;
  • хвороби крові;
  • онкологічні захворювання;
  • гострі хвороби внутрішніх органів (наприклад, загострення панкреатиту чи апендицит);
  • високий артеріальний тиск (хоча йога і здатна його нормалізувати, але займатися в такому разі слід під ретельним медичним контролем, щоб не спровокувати різкий стрибок тиску через перенавантаження);
  • пахові грижі;
  • зміщення хребців;
  • інфекційні хвороби суглобів.
Йогою не можна займатися:
  1. Перші 6 місяців після перенесеного інфаркту, інсульту.
  2. Перші 3 місяці після будь-якої операції.
  3. У другому та третьому триместрі вагітності (за виключенням спеціальної йоги для вагітних).
  4. Перші 3 місяці після пологів.
Не бажано займатися йогою жінкам під час чергової менструації.

Якщо до занять йогою підійти з розумом, вони будуть приносити як моральне, так і фізичне задоволення. Щоб уникнути дискомфорту та ризику травмування, слід ускладнювати вправи поступово, а також обирати перевіреного тренера, якому можна довіряти. Новачкам категорично забороняється самостійно займатися йогою, оскільки вони ризикують пошкодити суглоби, зв’язки, м’язи і навіть хребет. Якщо йогою займатися правильно, враховуючи всі наявні протипоказання, вона принесе велику користь здоров’ю та самопочуттю людини.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм