Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гігієна рук, як основа профілактики COVID-19

Гігієна рук, як основа профілактики COVID-19Миття рук на регулярній основі являється найпростішим методом, щоб зберегти своє здоров’я та запобігти розвитку захворювань, зокрема й COVID-19. Адже руки – це наш первинний контакт з оточенням. На руках може переноситься інфекція, яка передається контактним та аліментарним шляхом. Розберемо, як необхідно дотримуватися гігієни рук, та як захистити свою шкіру від постійної дії антисептичних засобів.

Дезінфекція рук

Дотримання правил гігієни рук знижує ризик захворювання на інфекції, що легко розповсюджуються та вірусів (застуда, грип, коронавірус). Для цього необхідно піднести руки під проточну воду й нанести достатню кількість мила (на долоні, пальці й зовнішню частину рук). Далі упродовж 20-30 секунд необхідно ретельно мити руки, приділяючи увагу кінчикам пальців, зоні під нігтями. Наступним етапом буде змивання мила під проточною водою та висушування рук одноразовим папером рушником.

Мити руки варто упродовж дня, особливо беручи до уваги сьогоднішню епідеміологічну ситуацію(кількість залежатиме від специфіки роботи та способу життя людини).

Особливими випадками, коли необхідно мити руки являються наступні моменти:
  • контакт з тваринами;
  • після повернення додому з вулиці;
  • відвідування ванної кімнати (вдома чи у громадських містах);
  • після користування загальнодоступними комп’ютерами, використання готівки та ін.;
  • до та після догляду за хворими та з ознаками на вірусну або бактеріальну інфекцію;
  • процес приготування їжі;
  • рукостискання.

Дезінфікувальні засоби

Сьогодні найбільш ефективним засобом являється дезінфікувальний розчин на спиртовій основі, він має швидку дію та широкий спектр бактерицидної активності при цьому з мінімальним ризиком розвитку стійкості до протимікробних препаратів. Також він являється чудовим варіантом, при відсутності прямого доступу до води (подорожі, робочий процес).

При обранні дезінфекційного засобу важливо переконатися у його складі, а саме що антисептик містить 95% спирту.

Оптимальним та надійним варіантом буде обрати дезінфекційний засіб для очищення як рук, так і різних поверхонь у медичному маркеті. Там Ви зможете придбати зручну для Вас форму антисептичного засобу, й використовувати його у повсякденному житті, або під час робочого процесу, якщо Ви медичний працівник або, наприклад, косметолог.

Застосування антисептику полягає у нанесенні певної кількості (в залежності від форми – гель, спрей) засобу на долоню однієї руки, з наступним його розтиранням. Важливим етапом є дати можливість засобу повністю висохнути (20 секунд), не прибираючи залишки.

Догляд за шкірою

На жаль водночас така ефективна гігієна рук, негативно відбивається на шкірному покриві. Шкіра рук стає сухою, подразнюється та навіть з’являються висипи.

Щоб зменшити прояви впливу антисептиків та мийних засобів необхідно дотримувати наступних рекомендацій:
  1. Мило потрібно вибирати з нейтральним рівнем рН, що дасть можливість знизити ризики виникнення сухості й подразнення шкірного покриву. Також мило може містити гліцерин, що надасть шкіри м’якості.
  2. Крем для рук відразу застосовується після миття рук з милом або використання антисептика на спиртовій основі. Відповідно ефективність крему буде залежати від його складу. Тому обираючи засіб необхідно звертати увагу на його жирність та щільність (такі засоби добре захищають від втрати вологи), наявність у складі вітамінних компонентів, рослинних органічних олій. Також додатково можна використовувати домашні народні методи догляду за шкірою у вигляді масок для рук чи ванночок з оліями авокадо, жожоба.
Пам’ятайте, що миття рук з милом є найкращою профілактикою розповсюдження коронавірусної інфекції. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм