Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які зміни відбуваються в нашому організмі восени?

Які зміни відбуваються в нашому організмі восени? Чи помічали Ви, що восени підвищується апетит та як наслідок збільшується маса тіла. В першу чергу це пов’язано зі збільшенням потреби організму в вітамінах та мінералах. Розберемо, які ще фактори впливають на наш обмін речовин та з чим пов’язані інші сезонні метаморфози в нашому організмі.

Чому восени збільшується вага?

  1. Бажання бути у теплі: об’єм енергії, який витрачається організмом на забезпечення «обігрівання» значно збільшується в осінній період. Відповідно в раціон повинно входити більше сезонних продуктів. Однак потрібно зауважити, що жирні та здобні страви аж ніяк не посприяють «тепловому забезпеченню».  З метою виключення переїдання необхідно харчуватися по 4-5 разів на день дрібними порціями.
  2. Зниження рівня вітамінів: з настанням холодів в організмі активується харчова поведінка, і в людини виникає бажання їсти все й відразу. Такий стан пов’язується зі зниженим рівнем вітамінів та мікроелементів. Тому рекомендовано здати відповідні аналізи на дослідження рівня вітамінів та мікроелементів. Після цього лікар призначить відповідну терапію, з метою компенсації дефіциту. Також не варто забувати про природні джерела корисних речовин.
  3. Осіння хандра: світловий день стає коротшим, що впливає на рівень вітаміну D. Його низький рівень наряду з іншими провокуючими факторами може призводити до розвитку апатії, депресивного стану й особливо емоційного переїдання. Тому краще звернутися за консультацією до лікаря з попереднім призначенням лабораторних аналізів. Після отриманих результатів лікар призначить вітамін потрібного дозування. Про прогулянки у сонячну погоду також не варто забувати.
  4. Сповільнення обмінних процесів: до кінця літа організм починає активно запасатися підшкірно-жировою клітковиною, а саме в крові підвищується рівень інсуліну й активується програма запасання енергії у вигляді жиру на випадок «голодних» часів.  Також обмінні процеси сповільнюються, однак активність кишківника навпаки прискорюється. Це і пояснюється збільшенням маси тіла у багатьох.

Які ще процеси відбуваються з нашим організмом восени?

  1. Біологічний годинник: восени тривалість світлового дня скорочується. В організмі починає вироблятися більше мелатоніну, гормону який відповідає за режим – сон/активність організму. Внаслідок цього вранці нам стає тяжко прокидатися, а ввечері вже починаючи з 19:00-20:00 виникає сонливість. Тому щоб врегулювати свій біологічний годинник, необхідно дотримуватися гігієни сну, тобто прокидатися та лягати спати в один і той же час.
  2. Зниження виділення серотоніну: саме восени відбувається загострення психосоматичних порушень, це пов’язано зі зниженням продукування серотоніну – гормону радості. В об’єднанні зі сповільненим обміном речовин та нестачею вітамінів й виникає осіння хандра. Однак не варто плутати її з депресією. Депресивний стан розвивається поступово. Спочатку погіршується настрій, людина стає в’ялою та швидко втомлюється. Ситуація ускладнюється тим, що мало хто сприймає виниклі стани як порушення. Далі порушується апетит (стає надмірним або зникає), виникає безсоння та прискорене серцебиття. Відповідно при виникненні симптомів та їх довготривалому протіканні – консультація психотерапевта вкрай необхідна. А з метою справитися з поганим настроєм восени найкращим варіантом буде зайнятися спортом чи знайти хобі.
  3. Зміни у роботі серцево-судинної системи: захворювання серця загострюються восени. Адже на роботу серця впливають перепади температури, зміни обміну речовин та загострення інших хронічних патологій. Тому важливо заздалегідь дотримуючись рекомендацій лікаря слідкувати за станом серцево-судинної системи.
З метою запобігання розвитку збоїв у вашому організму восени необхідно потурбувався про свій стан заздалегідь: дотримуйтеся правильного харчування, старайтеся вести активний спосіб життя та відмовтеся від шкідливих звичок.
 
Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм