Вітамін D: як виявити його дефіцит?
Вітамін D належить до відкриттів в науковому світі. Насамперед це не вітамін, а стероїдний гормон, який впливає майже на всі процеси в організмі. Також його дефіцит призводить до ряду захворювань, починаючи з застуди та закінчуючи онкологією. Розберемо, як розпізнати дефіцит вітаміну Dта коли потрібно проходити скринінг на його виявлення.
При виявленні дефіциту потрібно розуміти, що шляхом харчування вживаючи продукти, які багаті на вітамін або ж тривалий час перебуваючи на сонці (це небезпечно!) – значно не покращить ситуацію.
Лікар ендокринолог після проведення додаткових аналізів призначає відповідну профілактичну або лікувальну дозу. В залежності від стану пацієнта та рівня вітаміну.
Підвищений рівень смертності серед людей похилого віку та людей в анамнезі яких спостерігались хронічні патологічні процеси свідчать про ослаблену імунну систему, що й викликало негативні наслідки. Науковці дотримуються твердження, що вітамін Dсприяє посиленню захисних сил організму, також і в тому випадку якщо спостерігається його дефіцит.
Застосування вітаміну D значно знижує ризики розвитку респіраторних інфекційних процесів, регулюючи вироблення цитокінів й обмежуючи ризики проникнення інших вірусів.
Наприклад, респіраторна інфекція має властивість викликати так звані цитокінові шторми, коли наші запальні клітини ушкоджують органи по всьому тілу, це відповідно впливає на підвищені показники смертності для людей з COVID-19.
Сезонність певних респіраторних патологій (грип або туберкульоз) обумовлено пониженим рівнем вітаміну D через менший вплив сонячного світла при похолоданні.
Сьогодні достеменно не відомо чи відіграє дефіцит вітаміну D роль в важкості перебігу COVID-19. Але, беручи до уваги розповсюдженість дефіциту вітаміну D отримання його належної добової дози все ж необхідно.
Вітамін D виробляється в шкірі під впливом сонця. Також певні харчові продукти багаті вітаміном (яєчний жовток, жирна риба).
Ми спроможні виконувати дії, які зменшать ризики проникнення інфекції в організм: фізична активність на регулярній основі, повноцінний сон, відмова від шкідливих звичок та відповідно отримання вітаміну D.
Автор: Наталія Холявицька
Причини низького рівня вітаміну
- непереносність лактози, через що з раціону виключаються молочні продукти;
- запальні захворювання кишківника, що призводять до поганого засвоєння поживних речовин;
- довготривале вживання вітаміну D, призводить до порушення його природного утворення;
- зменшення перебування на вулиці вдень.
До чого призводить дефіцит вітаміну D?
- послаблення імунітету, відповідно збільшення випадків застуди;
- втрата еластичності шкіри;
- больові відчуття в суглобах, артрити;
- збільшення маси тіла;
- підвищені ризики розвитку цукрового діабету;
- порушення репродуктивної функції.
При виявленні дефіциту потрібно розуміти, що шляхом харчування вживаючи продукти, які багаті на вітамін або ж тривалий час перебуваючи на сонці (це небезпечно!) – значно не покращить ситуацію.
Лікар ендокринолог після проведення додаткових аналізів призначає відповідну профілактичну або лікувальну дозу. В залежності від стану пацієнта та рівня вітаміну.
Протипоказання до застосування
- гіпервітаміноз (D);
- туберкульоз (активна форма);
- гіперкальціємія;
- саркоїдоз;
- алергічні реакції;
- гострий та хронічний перебіг патологій нирок.
Вітамін D та COVID-19
У той час, коли стрімкими методами розробляються методики лікування коронавірусної інфекції, населення прагне мінімізувати ризики зараження. До одного з такого профілактичного методу й належить вітамін D.Підвищений рівень смертності серед людей похилого віку та людей в анамнезі яких спостерігались хронічні патологічні процеси свідчать про ослаблену імунну систему, що й викликало негативні наслідки. Науковці дотримуються твердження, що вітамін Dсприяє посиленню захисних сил організму, також і в тому випадку якщо спостерігається його дефіцит.
Застосування вітаміну D значно знижує ризики розвитку респіраторних інфекційних процесів, регулюючи вироблення цитокінів й обмежуючи ризики проникнення інших вірусів.
Наприклад, респіраторна інфекція має властивість викликати так звані цитокінові шторми, коли наші запальні клітини ушкоджують органи по всьому тілу, це відповідно впливає на підвищені показники смертності для людей з COVID-19.
Сезонність певних респіраторних патологій (грип або туберкульоз) обумовлено пониженим рівнем вітаміну D через менший вплив сонячного світла при похолоданні.
Сьогодні достеменно не відомо чи відіграє дефіцит вітаміну D роль в важкості перебігу COVID-19. Але, беручи до уваги розповсюдженість дефіциту вітаміну D отримання його належної добової дози все ж необхідно.
Вітамін D виробляється в шкірі під впливом сонця. Також певні харчові продукти багаті вітаміном (яєчний жовток, жирна риба).
Ми спроможні виконувати дії, які зменшать ризики проникнення інфекції в організм: фізична активність на регулярній основі, повноцінний сон, відмова від шкідливих звичок та відповідно отримання вітаміну D.
Автор: Наталія Холявицька
Новые статьи:
Также интересно посмотреть:
- Як розпізнати та побороти осінню депресію?
- Денний сон: про що свідчить швидка втомлюваність організму
- Венозна недостатність: основні причини порушення відтоку венозної крові
- Надання першої медичної допомоги: які дії не потрібно застосовувати щодо постраждалого
- Рефлексотерапія - один з основних методів фізіотерапії