Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеохондроз грудного відділу хребта: причини, які спричиняють розвиток патології

Остеохондроз грудного відділу хребта: причини, які спричиняють розвиток патологіїОстеохондроз входить до списку найпоширеніших патологій сучасного світу, тому відповідно кожен повинен знати основні симптоми, щоб вчасно діагностувати захворювання та пройти відповідне лікування до виникнення ускладнень.

Остеохондроз грудного відділу хребта– це патологічний процес в опорно-руховій системі, який характеризується ураженням хребта, а саме порушенням живлення міжхребцевого диска, що призводить до розвитку дистрофії та дегенеративних змін. Проблема досить поширена, а основним симптомом являється нестерпний біль в спині. Остеохондроз грудного відділу зустрічається не так часто, як поперекового чи шийного відділів, але перші тривожні симптоми здатні проявлятися ще у підлітковому віці. Причиною тому є погіршення постави – сколіоз.

Класифікація

В залежності від обсягу ураження розрізняють наступні форми:
  • компресійний синдром: характеризується ураженням нервових корінців, внаслідок їх стискання та деформації. Також можливе залучення до процесу ділянки спинного мозку та кровоносних судин;
  • рефлекторний синдром: спостерігається рефлекторний вплив на іннервовані м’язи, що призводить до дистрофічних та судинних порушень;
  • міоадаптивний синдром: внаслідок постійного перевантаження уражаються м’язи в грудному відділі.

Причини

Основною причиною є постійне напруження м’язів та обмежений обсяг рухів у грудному відділі хребта. Відбувається порушення живлення міжхребцевих дисків, через неправильний розподіл навантаження відбувається порушення метаболізму, місце між хребцями зменшується, що призводить до стиснення нервових волокон.

Найбільш схильні до виникнення остеохондрозу люди, які ведуть малорухливий спосіб життя та мають в анамнезі таке порушення хребта як сколіоз.

Симптоми

Основним симптомом захворювання є тупий та ниючий біль. Через те, що грудний відділ є малорухливою частиною гострі болі не є характерними. Також внаслідок цього не є характерним утворення гриж та зміщення хребців.

Біль здатен посилюватися при рухах та диханні, та може мати оперізувальний характер.

З’являється відчуття повзання мурашок в грудях.

Дуже часто біль в грудному відділі хребта хворі плутають з іншими патологіями, оскільки відбувається стиснення внутрішніх органів. Наприклад, відчуття грудки в горлі, біль в стравоході викликає підозри в порушенні роботи ШКТ. В тому випадку якщо лікування не буде надано, остеохондроз дійсно приводить до порушення функцій як з боку травної системи, так й серцевих судин. Це становить найбільшу небезпеку оскільки високі ризики виникнення інфаркту та ішемії.

Діагностика

Методи діагностики включають проведення детального обстеження, оскільки остеохондроз має схожість з іншими патологіями. Відповідно невролог призначатиме проведення МРТ та КТ, УЗД, рентгенографію, ЕКГ.

Лікування

Лікування остеохондрозу полягає у призначенні комплексної терапії, основна мета якої зупинити процес руйнування міжхребцевих дисків та усунути порушення з боку нервової системи:
  • нестероїдні протизапальні препарати;
  • глюкокортикостероїди;
  • сечогінні;
  • хондропротектори.
При усуненні больового синдрому призначається ЛФК, лікувальний масаж, голковколювання.

Профілактика

  1. Здоровий спосіб життя: правильне харчування, активний спосіб життя.
  2. При сидячій тривалій роботі є необхідність робити перерви та розминатися.
  3. Слідкування за поставою (в першу чергу необхідний контроль у дитячому віці).
  4. Сон на жорсткому матраці.
Важливо не запускати захворювання, оскільки відкладання лікування може призвести до розвитку порушень у функціонуванні внутрішніх органів. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм