Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як запобігти розвитку сонячного опіку?

Як запобігти розвитку сонячного опіку?З настанням липневої спеки багато хто намагається провести якомога більше часу на пляжі.  Але справа тому, що шкіра, яка відвикла від впливу прямих сонячних променів здатна дуже швидко обгоріти.  Щоб цього не допустити та уникнути появи опіків необхідно дотримуватися кілька рекомендацій.

Небезпека сонячного опіку в тому, що він стає відчутним тільки вже після того, як людина обгоріла.  Тобто, провівши день на пляжі, симптоми почнуть проявлятися приблизно через декілька годин.

Ознаки сонячного опіку


Симптоми сонячного опіку починають проявлятися та досягають свого піку від 12 до 24 годин (при відсутності важких реакцій).  Зміни на шкірі будуть варіюватися в залежності від ступеня ураження.  Наприклад, при першому ступеню опіку відбувається легкий прояв еритеми (почервоніння), з подальшим лущенням, свербінням та печією.  При другому ступені опіку починають утворюватися пухирі. Після того як лущення проходить, шкіра деякий час чутлива до сонячного світла.
 
У тому випадку якщо вражена велика площа шкіри, можливий розвиток теплового або сонячного удару, які будуть характеризуватися проявом слабкості, запаморочення, нудоти та блювоти, ознобом.
 
До ускладнень, якими може викликатися сонячний опік, відносяться поява стійкої пігментації на шкіри та підвищення ризиків розвитку меланоми (раку шкіри).

Лікування

До перших дій при виникненні опіку належить нанесення вологого холодного компресу на 15-20 хвилин.  По можливості можна прийняти ванну кімнатної температури.  Після компресу на уражені ділянки необхідно нанести засіб від сонячних опіків (Пантенол).  Забороняється наносити мазі з вазеліном або лідокаїном.
 
При погіршенні стану або ж при утворенні пухирів необхідно звернутися до лікаря.  У таких випадках можливе проведення госпіталізації з подальшим призначенням лікарських препаратів (нестероїдних протизапальних препаратів) та лікуванням опіків із накладанням стерильних пов'язок.

Як запобігти розвитку сонячного опіку?

  1. Дозувати перебування на сонці: двадцять хвилин перебування на сонці, а після необхідно перебувати в тіні.  Або ж вибирати певні години, коли сонячні промені не настільки агресивні.  Наприклад, з дев'яти до дванадцятої ранку або після п'ятої години вечора.  Дуже важливо не допустити сон під променями сонця.
  2. Вивчення складу сонцезахисного крему: цей засіб є абсолютно незамінним в захисті від УФ променів.  Але перед його нанесенням важливо вивчити компоненти.  Оскільки, дуже часто до складу сонцезахисних кремів входять консерванти-парабени, які навпаки притягують сонячні промені та мають жирну основу.  В результаті з'являються високі ризики обгоріти та виникнення порушень обміну речовин потовими залозами через щільну основу.
  3. Носіння головних уборів, сонцезахисних окулярів.
Дотримуйтеся простих заходів, з метою запобігання розвитку сонячного опіку.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм