Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що свідчить поява болю в куприку?

Про що свідчить поява болю в куприку?Больові відчуття можуть з'являтися абсолютно раптово, а можуть бути ускладненням після перенесених травм.  Але в тому випадку, коли біль починає поширюватися в пряму кишку, таз, стегна або гомілки, це призводить до значного погіршення якості життя.  Розберемо, які стани можуть викликати біль в куприку та чи можливо його запобігти.

Кокцигодинія– патологічний стан, що характеризується проявом больових відчуттів в області куприка.  Біль може мати нападоподібний або постійний характер, з додатковою появою пульсуючого болю в анусі без наявності органічної патології в прямій кишці.  Більш схильні до захворювання жінки, через будову куприка.  У жіночої статі він більш рухливий.

Класифікація

Види кокцигодинії:
  • кокцигодинія: прояв болю безпосередньо в куприку;
  • аноректальний біль: характерна поява болю в задньому проході;
  • псевдококцигодинія: болі в куприку з'являються через наявність гінекологічних, урологічних або проктологічних патологій.
Залежно від причини розрізняють первинну кокцигодинію та вторинну, яка викликається внаслідок наявності інших порушень в організмі.

Причини

  1. Порушення з боку спини:
  2. травми хребта (найчастіше виникають у професійних спортсменів);
  3. патології поперекового відділу (неправильний спосіб життя, надмірні навантаження, віковий фактор);
  4. компресія сідничного нерва (фізичні навантаження, розтягування).
  5. Патології внутрішніх органів:
  6. захворювання прямої кишки (тріщина, геморой);
  7. патології органів малого таза (простатит, цистит).
  8. Надмірна маса тіла (ожиріння): спостерігається надлишковий тиск на куприк.
  9. Здавлювання нервів шляхом впливу різних чинників: вагітність або пологи.
  10. Пухлини.
  11. Інфекційний процес.

Прояв кокцигодинії

Основний симптом кокцигодинії, це поява больових відчуттів, які можуть мати періодичний або постійний характер.  Також біль може з'являтися після фізичних навантажень, тривалого перебування  в положенні сидячи або при статевому контакті, акті дефекації без явних причин на це.

Локалізація больових відчуттів можлива виключно в куприку або ж віддається в задній прохід, стегна та статеві органи.  При виникненні нападу людину кидає в холодний піт, а шкіра стає блідою.  Все це негативно позначається на якості життя.  Доводиться відмовлятися від походів в кінотеатри, а під час робочого процесу сидіти на подушці, щоб уникнути спазм м'язів промежини.

Діагностика

Під час діагностики необхідно провести пальпаторне обстеження куприка, із з'ясуванням розвитку клінічної картини та наявності травм раніше.

Важливо виключити патології з боку органів малого таза, проктологічні захворювання та порушення з боку хребта. 

Тому проводиться ряд обстежень:
  • лабораторні аналізи крові, калу та сечі;
  • УЗД;
  • колоноскопія;
  • КТ та МРТ;
  • рентгенографія.
Також можливе призначення консультації психіатра, в тому випадку якщо кокцигодинія викликається психічним розладом.

Лікування

Основою лікування є усунення супровідного захворювання.  Для зняття больового синдрому призначаються протизапальні та знеболювальні препарати, міорелаксанти.  Високі результати дає застосування фізіотерапевтичних процедур: УВЧ, грязелікування, парафінотерапія, ультразвук, ректальна дарсонвалізація.

Хірургічний метод лікування застосовується тоді, коли комплексна терапія не дала результатів або ж дані обстежень показали патологічну рухливість куприка через перенесений вивих або перелом.

З метою профілактики важливо своєчасно лікувати патології, які можуть викликати кокцигодинію, уникати травм та дотримуватися режиму відпочинок – робота.

Важливо пам'ятати, що куприк – це частина хребта, і поява больових відчуттів які були викликані травмою або іншими факторами не потрібно терпіти. Це загрожує розвитком хронічної форми захворювання, що значно буде отруювати життя.  Тому важливо не відкладати візит до лікаря.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм