Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Забій: правила надання допомоги

Забій: правила надання допомогиЗабій є найпоширенішим видом травм, який може виникати як окремо, так і спільно з іншими порушеннями (перелом або вивих).  Удари можуть виникнути при тренуваннях, або під час туристичного походу, але не дивлячись на свою частоту, патологія може бути досить підступною.
 
Забій– це патологічний стан, який характеризується ураженням м'яких тканин або органів без пошкодження цілісності шкірних покривів.  Іноді на місці удару з'являється невелика подряпина, але попри те основне ушкодження судин буде всередині тканин.  Саме це й буде викликати гематому (синець).

Велику небезпеку забій несе в тому випадку якщо він глибокий.  Пошкодження тканин при легкому ступені тривало загоюються, але не являються загрозою для життя, а ось забій головного мозку або внутрішніх органів при ненаданні своєчасного лікування може закінчитися летальним результатом.

Види забоїв

Залежно від виникнення пошкодження розрізняють забої:
  • верхніх та нижніх кінцівок;
  • голови та головного мозку;
  • спини, грудної клітки, черевної порожнини;
  • куприка.
За ступенем тяжкості існує 4 стадії забоїв:
 
1 стадія: пошкодження незначне, характеризується появою практично безболісних подряпин.  Проходить самостійно протягом декількох днів.
 
2 стадія: характерно пошкодження м'язової тканини, з подальшою появою гематоми та набряку.  Виражений больовий синдром.
 
3 стадія: відбувається пошкодження зв'язок та сухожиль.
 
4 стадія: характеризується виникненням важкої травми, що представляє ризики для життя та порушеннями функціонування органів.

Причини

Основна причина ударів - це вплив тупого предмета на ту чи іншу ділянку тіла.  Ситуації, при яких вони можуть виникнути, абсолютно різноманітні: від падіння з невеликої висоти до удару предметом.
 
Тяжкість та характер пошкодження будуть залежати від особливості травмуючого предмета, виду та стану тканини, куди він впливав.

Симптоми

До основних проявів в місці удару відносяться наступні скарги:
  • різкий біль, який через деякий час змінюється на ниючий;
  • набряк (обмежений або розлитий);
  • почервоніння;
  • гематома (широта залежить від сили удару);
  • болючість при русі (при ударі кінцівок);
  • підвищення місцевої температури в області забитого місця.
Важливо відзначити, що симптоми будуть залежати від локалізації удару.
 
Необхідно в терміновому порядку звернутися до лікаря при розвитку наступних симптомів:
  • при ударі головою з'явилися слабкість та запаморочення (підозра на струс мозку);
  • при ударі в живіт: слабкість, виступ холодного поту, шум у вухах (підозра на внутрішню кровотечу);
  • при ударі спини: порушення руху кінцівок, задишка та поява кашлю з кров'ю (можливо пошкодження спинного мозку або легенів);
  • забій кінцівки: набряк, сильний біль та неможливість зігнути кінцівку (підозра на вивих, перелом).

Діагностика

При виникненні удару лікар проводить повний фізикальний огляд з з'ясуванням скарг та аналізу анамнезу захворювання.  Для підтвердження діагнозу проводиться рентгенографія, МРТ та КТ (для визначення стану м'яких тканин та суглобів).

Лікування

У тому випадку якщо забої не вимагають комплексного лікування та не проявляються специфічними симптомами необхідно потерпілому забезпечити спокій, а на уражену ділянку покласти холодний компрес.  Холод сприяє зниженню больових відчуттів та зменшує крововилив.  Після огляду лікаря та виключення ускладнень, наприклад, на уражену кінцівку накладається тиснуча пов’язка (на 2 дні), з додатковим застосуванням протизапальних та знеболювальних препаратів.
 
Звернутися за допомогою необхідно під час сильних ударів, або ударах голови, грудної клітки, області попереку та черевної порожнини.

З метою профілактики рекомендується уникати надмірних фізичних навантажень, травм, стежити за безпекою на робочому місці.
 
Пам'ятайте, що діагноз забій ставить виключно лікар.  Тому не варто відкладати візит до нього, з метою уникнення ускладнень.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм