Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як боротися з гіпергідрозом влітку?

Як боротися з гіпергідрозом влітку?Щоб не привести до перенагрівання організму, потові залози виробляють певну кількість поту. У спеку або при сильному хвилюванні пітливість збільшується. Але коли природний процес потовиділення порушується, і залози починають працювати понаднормово – це може свідчити про наявність гіпергідрозу, який крім порушення якості життя призводить й інших патологічних змін.

Гіпергідроз– це патологічний стан, який проявляється неконтрольованим виділенням потовими залозами поту.

Захворювання може мати місцевий характер, тобто потовиділення зустрічається на певних ділянках тіла (долоні, ступні, пахви та пахові зони) та найчастіше свідчить про наявність певної патології. Або ж потовиділення може проявлятися по всьому тілу.

Також спостерігаються й інші форми гіпергідрозу
  • постійна: прояв гіпергідрозу не залежить від погодних умов або сезону;
  • сезонна: потові залози починають активніше працювати в певну пору року. Наприклад, літом потовиділення збільшується, а взимку – знижується;
  • компенсаторна: проявляється як реакція при перекритті потових залоз;
  • первинна форма проявляється при статевому дозріванні у юнаків, а вторинна – є реакцією перенесеної хвороби.

Причини

  • генетична схильність;
  • патології ендокринної та нервової систем. В такому випадку необхідно звертати увагу на час появи гіпергідрозу. Якщо часовий проміжок зовсім невеликий, мова може йти про внутрішні патології;
  • ожиріння (велика площа тіла, відповідно й більше потових залоз);
  • гормональні порушення (перехід до менопаузи);
  • інфекційний процес (туберкульоз);
  • отруєння алкоголем або опіатами.
До зовнішніх причин, які викликають гіпергідроз, відноситься носіння закритого прогумованого взуття та синтетичного одягу.

Симптоми

  • постійне безпричинне потовиділення;
  • неприємний запах (осмідроз);
  • ураження шкірних покривів, а з часом й нігтьових пластин грибковими процесами.

Діагностика

Зовні визначити гіпергідроз не становить труднощів. Але для виявлення основної причини, яка викликала підвищене потовиділення важливо провести ряд обстежень. До них належать проведення спеціальних тестів.

Наприклад, хроматографічний метод, який характеризується визначенням спектра ненасичених жирних кислот в секреті потових залоз, що дає можливість виявити вид гіпергідрозу та підібрати необхідне лікування.

Лікування

Сьогодні найефективнішим методом лікування гіпергідрозу (крім основного захворювання) є введення ботулотоксину А. Він здатний паралізувати нервові закінчення, які впливають на виділення секрету потовими
залозами.

Також до додаткових методів зниження потовиділення можна віднести наступні рекомендації:
  1. Уникати перенагрівання організму.
  2. Відмова від синтетичних виробів. Найкраще влітку носити одяг з натуральних тканин: бавовна або льон.
  3. Дотримання особистої гігієни, з регулярним прийманням душу.
  4. Обмежене вживання пряної, гострої або жирної їжі. Краще зробити акцент на овочах, бобових та фруктах.
  5. Обмежене вживання кофеїну та газованих напоїв. Наприклад, кава підсилює серцеві скорочення, що призводить до підвищеного потовиділення.
  6. Відмова від шкідливих звичок.
  7. Використання антиперспірантів та додаткових одноразових вкладок для одягу.

Чому важливо боротися з гіпергідрозом?

В першу чергу підвищене потовиділення викликає сильний дискомфорт у повсякденному житті. Також патологія супроводжується неприємним запахом, оскільки з потом виділяються токсини та інші речовини. Сама по собі спітніла шкіра є відмінним джерелом для розмноження бактерій, а поява подразнень на шкірі буде сприяти проникненню патогенних мікроорганізмів (стафілокок) та як результат утворення гнійничкових висипань.

При виникненні порушення потовиділення важливо не займатися самолікуванням, а звернутися до фахівця, оскільки гіпергідроз може бути ознакою серйозних порушень в організмі.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм