Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром неспокійних ніг: що це за явище та як воно проявляється?

Синдром неспокійних ніг: що це за явище та як воно проявляється?Чи виникало у Вас неприємне відчуття поколювання в ногах вночі, яке викликало такий дискомфорт, що про сон можна було забути? У тому випадку якщо відповідь позитивна, мова може йти про справжнісіньке захворювання – синдром неспокійних ніг. Як його визначити та чи можливо позбутися, далі з'ясуємо.
 
Синдром неспокійних ніг– це патологічний стан неврологічного характеру, який проявляється розвитком свербежу, поколювань, печінням та іншими дискомфортними явищами в нижніх кінцівках. Симптоми зникають, якщо походити або промасажувати ноги. При легких стадіях дискомфорт може періодично з'являтися протягом кожних двох годин, але можливі випадки, коли прояви відбуваються протягом цілої ночі. Це загрожує порушенням сну, викликаючи надалі денну сонливість, хронічний недосип з усіма подальшими порушеннями якості життя.
Найбільш схильні до проблеми жінки.

Синдром неспокійних ніг може бути первинним, коли причиною є дисбаланс дофаміну (нейромедіатор в мозку, що відповідає за контроль руху м'язів). Вторинний синдром неспокійних ніг може з'являтися на тлі різного роду патологій, або ж внаслідок вагітності.

Причини

  • дефіцит заліза: низький рівень заліза порушує продукування дофаміну, що надалі призводить до розвитку синдрому неспокійних ніг;
  • периферична нейропатія: найчастіше внаслідок наявності алкоголізму в анамнезі або цукрового діабету відбувається пошкодження нервів, або ж причиною можуть бути їх пошкодження через травми спинного мозку;
  • вагітність: СНН може з'являтися на тлі гормональних змін та нестачею заліза під час вагітності;
  • уремія: близько 50% пацієнтів з ниркової недостатності мають в анамнезі синдром неспокійних ніг;
  • приймання певних медикаментозних засобів: антидепресанти, блокатори кальцієвих каналів.

Симптоми

  1. Дискомфортні відчуття в нижніх кінцівках: поколювання та посмикування, біль, печіння, відчуття «повзання мурашок» або ворушіння під шкірою. Виникають в області стегон, гомілок, стоп з характерним наростанням тяжкості ознак. У денний час вони малопомітні, й хворий може навіть їх не помічати. Особливе загострення починає відбуватися у вечірній та нічний час. Пік збільшення болю припадає з 12 до 3 години ночі, а перед світанком слабшає.
  2. Дискомфортні прояви посилюються в стані спокою.
  3. При русі біль стихає.

Діагностика

Синдром неспокійних ніг досить непросте захворювання. Оскільки при зверненні за допомогою до фахівця, вдень прояви патології мінімальні. А опис клінічної картини має певну схожість варикозом або проблемами з суглобами. Одним з вірогідних методів діагностики з метою підтвердження СНН є полісомнографія (вивчення фізіологічних параметрів під час сну). Також для визначення причини патології призначаються лабораторні аналізи крові, УЗД вен нижніх кінцівок.

Лікування

В першу чергу лікування спрямовується на корекцію першопричини захворювання. Наприклад, якщо СНН викликається цукровим діабетом необхідно провести нормалізацію балансу глюкози та інсуліну. Або ж при виявленні відновлюється дефіцит заліза.

Також пацієнтам призначаються помірні фізичні навантаження різного характеру, дієтотерапія з виключенням кофеїну та міцного чаю. Важливо нормалізувати режим дня та відмовитися від шкідливих звичок, застосовувати масаж ніг та теплі ванночки.

У тому разі, якщо прояви захворювання значно порушують життєдіяльність, призначається специфічна терапія з застосуванням рецептурних засобів: опіати, снодійні, м'язові релаксанти, препарати для збільшення вироблення дофаміну.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм