Перевозка больных

Причини смерті в Україні

Причини смерті в УкраїніДержавною службою статистики було оприлюднено відомості про причини смертей та їх кількості серед жителів України за період січня та лютого 2020 року. Коронавірусна інфекція поки залишається більш рідкісною причиною смерті, ніж алкогольні отруєння або самогубства.

Смертність в Україні

Кілька років поспіль життя українців забирають серцеві захворювання, хронічні захворювання легенів та інші патології дихальних шляхів.

Згідно з даними Державної служби статистики за період двох місяців (січень-лютий) померли близько ста тисяч осіб.

У перших рядах виявилися порушення кровообігу, а саме інсульти – померло 68 548 осіб.

За вказаний період онкологічний процес забрав життя 13 451 особи, 4066 життів – від цирозу печінки. Від захворювань органів дихання померли 2404 осіб (1326 з них від грипу та пневмонії).

Туберкульоз забрав життя 581 особи, а ВІЛ – 574, 356 осіб померли від цукрового діабету.

У випадках впливу зовнішніх факторів померли 4843 осіб:
  • 869 осіб покінчили життя самогубством;
  • 448 алкогольні отруєння, 348 – отруєння іншого роду;
  • 630 загинули у дорожньо-транспортній пригоді;
  • 154 потонули;
  • 237 загинули під час пожежі;
  • 243 осіб померли в результаті різного роду поранень, які відбулися не з власної волі.

Причини смерті у світі

На тривалість життя, в різних країнах та регіонах впливають різні чинники: тероризм, військові дії, стихії – всі вони становлять від 0,5% смертей в цілому.

При цьому варто зазначити, що безліч людей гинуть від причин, які можна було запобігти. Понад 60% загинули від неінфекційних та хронічних патологій, які не передаються від людини до людини, та повільно прогресують. Кожною третьою причиною смерті у світі є серцево-судинні захворювання. На другому місці після хвороб серця та судин – онкологія. Рак забирає життя кожної шостої людини на планеті.

Також до інших частих причин відноситься цукровий діабет, патології дихальної системи.

До смертей, які можна було запобігти відносяться неонатальні причини (смерть дітей у перші 28 днів життя), діарея (у 2019 році близько мільйона людей померло через патології пов'язані з розладом кишківника), автомобільні аварії та самогубства.

Причини загибелі людей змінюються залежно від часу та розвитку країни. Наприклад, дитяча смертність від інфекційних захворювань значно знизилася завдяки вакцинам та підвищенню рівня життя.

Попри те, що загальна картина виглядає більш позитивно, попереду ще багато роботи:
  • поліпшення санітарних норм;
  • питання вакцинації та базової медицинита ін.

Як знизити ймовірність розвитку патологій?

Все більше досліджень доводять, що дотримання здорового способу життя є відмінною профілактикою багатьох патологій.

Заняття спортом: активний спосіб життя, може проходити в будь-яких його проявах, кожен може знайти щось своє.  Це біг, гімнастика, велосипед або навіть звичайні прогулянки вечорами.  У нормі фізичні вправи повинні бути присутніми в житті до трьох разів на тиждень.  Важливо пам'ятати, що спорт допомагає боротися із зайвою вагою, адже кожен зайвий кілограм скорочує життя на один-два місяці.

Харчування: важливо поступово змінювати своє ставлення до їжі.  Відходити від улюбленого фаст-фуду та продуктів, які містять в собі величезну кількість цукру.  Отже, важливо вивчати склад їжі, що купується, читати не тільки термін придатності, а й інформацію про харчову цінність.

Медичні обстеження: для багатьох звернення до лікаря відбувається тільки тоді, коли немає сил терпіти біль або дискомфорт.  На жаль, саме це і зберігає високу статистику смертності від певних захворювань.  Тому важливо як мінімум раз на рік проходити профілактичні медичні огляди в фахівців, та забути про «стару» звичку – терпіти.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм