Перевозка больных

Вплив нестачі сну на вагу

Вплив нестачі сну на вагуІноді достатньо всього однієї безсонної ночі щоб на наступний день кількість вживаної їжі значно збільшилася. Розберемо, як ці процеси пов'язані.

Гормони

Коли ми мало спимо у крові змінюється концентрація цілого ряду гормонів.

Недосипання порушує рівень гормонів які відповідають за переїдання. Про те що ми наїлися, в мозок посилає сигнал гормон греліном. За відчуття ситості відповідає гормон – лептин. Для лептину потрібен деякий час щоб подати імпульс в мозок, тому і відчуття ситості ми відчуваємо не відразу.

У тому випадку якщо їх рівень в нормі ми не переїдаємо, а от коротка тривалість сну (не менше восьми годин) призводить до підвищення греліну (гормону голоду), та зниження лептину («гальма» переїдання).

Також існують особливі речовини в складі нашої крові – ендоканабіноїди. Вони відповідають за отримання задоволення від їжі. При недосипі їх рівень значно збільшується. Відповідно, не виспавшись, велика ймовірність що Ви почнете «налягати» на солодке, або навпаки, повноцінно відпочивши зможете легше відмовитися від «швидко вуглеводного» перекусу.

При порушенні сну підвищується концентрація рівня гормону стресу – кортизолу, який збільшує почуття голоду.

І в результаті знижується рівень гормону росту, який в нормі відповідає за розщеплення жирів перетворюючи їх в енергію. При порушенні концентрації гормону організм починає накопичувати зайву вагу.

Причини впливу сну на вагу

Вивчаючи це питання проводилося безліч досліджень, які відповідно відокремили ряд причин.

Однією з причин є вплив сну на швидкість метаболізму. При недосипі сповільнюється обмін речовин, що призводить до повільного спалювання калорій.

Також одним із факторів є зниження фізичної активності після короткого сну, яка також впливає на швидкість спалювання калорій.

Від недосипу слабшає наша воля і ми схильні приймати імпульсивні рішення, що може привести до зміни харчових звичок.

Звичка лягати спати в пізній час – прямий шлях до набору ваги. Оскільки пізній сон часто означає пізнє приймання їжі. Шлунок починає посилати сигнали в мозок про хибне почуття голоду, а на ранок ми спостерігаємо набряки обличчя, дискомфорт у шлунку від погано переробленої їжі та бажання з'їсти щось солодке ближче до обіду.

До чого може призвести зайва вага?
  1. Розвиток гіпертонії. Близько 90% людей із зайвою вагою – гіпертоніки.
  2. Високий ризик розвитку інфаркту.
  3. Проблеми в статевому житті. У жінок відбуваються порушення репродуктивної функції, виникають труднощі із зачаттям. У чоловіків збільшуються застійні явища в органах малого таза.
  4. Пошкодження суглобів. Чим більше маса тіла, тим більше навантаження на суглоби, відбувається руйнування хрящової тканини.
Пам'ятайте, про важливість сну для нашого організму.  Його функцію складно переоцінити, адже саме коли ми спимо відбувається психологічне відновлення, вироблення тих необхідних речовин які так потрібні нам в денну пору.  Внаслідок цього намагайтеся налагоджувати свій звичним режим сну.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм