Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як спека впливає на артеріальний тиск?

Як спека впливає на артеріальний тиск?Літня спека не найзручніший час для здоров'я, оскільки починає страждати серце та судини від підвищеного навантаження, також загострюються хронічні захворювання. Тому настільки важливо особливо при проблемах з серцево-судинною системою контролювати артеріальний тиск та вносити корективи у своє повсякденне життя.

При впливі спеки в організмі збільшується рівень натрію, що викликає затримання рідини. Здорова людина здатна цілком нормально перенести дане явище. Але при наявності супутніх патологій серця виникає підвищення артеріального тиску та серцева аритмія (внаслідок затримки натрію та паралельної втрати калію).

Підвищення артеріального тиску

Для гіпертоніків висока температура навколишнього середовища дуже негативно впливає на стан здоров'я, викликаючи низку збоїв в організмі. Тому необхідно дотримуватися наступних правил:
  • пам'ятати про обов'язкове приймання необхідних ліків;
  • не перебувати тривалий час на сонці;
  • вибирати слушний час для прогулянок (до 11:00 та після 17:00);
  • виключити надмірні фізичні навантаження, краще вибрати прогулянки пішки.

Зниження артеріального тиску

У спеку у гіпотоніків тиск різко падає внаслідок перепадів температури. З'являється слабкість, шум у вухах, нудота, головний біль, болі в серці.

Через спеку кров стає більш в'язкою, а стінки судин втрачають свій тонус, відбувається порушення насичення киснем організму, а також знижуються адаптаційні функції організму. Це і викликає зниження артеріального тиску.

Тому для гіпотоніків важливо слідкувати за харчуванням, пити багато води, застосовувати контрастний душ та контролювати свій загальний стан.

Як впоратися зі спекою гіпер - та гіпотонікам?

  1. Доступ свіжого повітря: необхідно пам'ятати, що тривале перебування в задушливих приміщеннях негативно позначається на загальному самопочутті. А в тому випадку, коли Ви провели день в погано провітрюваному офісі, та приходите додому в задушливу квартиру – навантаження на серце стає у два рази більше. Тому намагайтеся знаходити час на ранкові та вечірні прогулянки, коли температура повітря не така висока. Також для поліпшення якості життя в спеку можливе застосування кондиціонера, але не варто забувати про небезпеку перепаду температури.
  2. Харчування: влітку краще всього харчуватися легкою їжею (овочі та зелень), а жирні та смажені харчові продукти краще виключити, оскільки це викликає тільки зайве навантаження на травну систему.
  3. Вода: влітку об'єм рідини в день повинен бути більше звичайного, навіть якщо не присутнє відчуття спраги. Поповнювати запаси рідини необхідно чистою питною водою.
  4. Вітаміни: ми потіємо, що допомагає захищати організм від перегріву, але при цьому з потом виводяться корисні мікроелементи. Тому фахівці рекомендують підтримувати свій стан прийманням вітамінів та препаратів які містять калій та магній.
  5. Здорові звички: в тому випадку якщо людина палить, необхідно відмовитися від згубної звички, або знизити кількість викурених сигарет за день.  Куріння призводить до поганого насичення крові киснем, викликаючи при цьому спазм судин.
Велике значення під час спеки має те лікування, яке отримує людина.  Оскільки багато видів препаратів здатні викликати затримку рідини та впливати на терморегуляцію.  Тому лікар по показаннях повинен проводити корекцію терапії.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм