Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пульсоксиметр та його застосування при COVID-19

Пульсоксиметр та його застосування при COVID-19Раніше апарат для визначення рівня кисню в крові використовувався найчастіше в медичних установах. Але сьогодні зростає попит на пульсоксиметр і в домашніх умовах. Причина тому – пандемія коронавірусу.

Розберемо навіщо зараз так важливо мати пульсоксиметр та на що звертати увагу при його виборі.

Пульсоксиметр– це пристрій медичного характеру, який призначений для вимірювання насичення киснем еритроцитів людини.

На придбання пульсоксиметра не потрібні ніякі дозволи, або рецепт. У використанні він також не викликає ніяких турбот.

Апарат вмикається натисканням на одну кнопку та розміщується на кінчику пальця. Через кілька секунд на екрані з'являється результат: насичення киснем та частота пульсу.

Необхідно пам'ятати, що на точність показників може вплинути анатомічні особливості, шрами або опіки на пальцях, покриття нігтів лаком і ін. Тому необхідно перед застосуванням виключити ці фактори.

В наш час досить широкий вибір пульсоксиметрів. Але при покупці такого необхідного на сьогодні пристрою, необхідно враховувати його якість та можливість використання всією родиною. Одним з таких варіантів є пульсоксиметр SONOSAT-F01LT. Пристрій невеликий за розміром, займає мало місця, що дає можливість носити його з собою та використовувати у будь-який зручний момент. Також однією з особливостей є наявність індикатору рівня заряду акумулятора та синхронізації в реальному часі з мобільним пристроєм через Bluetooth. Чим не сучасний гаджет?

COVID-19 та застосування пульсоксиметру

COVID-19 вражає дихальну систему, внаслідок чого знижується рівень насичення крові киснем. У більшості випадків коронавірус вражає або носоглотку, або ж розвивається легенева форма хвороби з порушенням газообміну. При будь-якій формі зниження рівня сатурації свідчить про перехід патології в важку стадію. У нормі сатурація становить 94-99%. При зниженні сатурації нижче 92-93% мова може йти про розвиток дихальної недостатності.

Отже, в період пандемії коронавірусупульсоксиметр особливо потрібний таактуальний пристрій. Наприклад, коли явних симптомів захворювання COVID-19 ще не виявляється, можливо, стежити за своїм станом за допомогою пульсоксиметру. І в тому випадку, якщо рівень кисню знижується необхідно звернутися за консультацією до свого лікаря (залежно від самопочуття), краще всього спочатку все обговорити в телефонному режимі. Це важливо, оскільки обмежуючи контакти, знижується ймовірність бути джерелом зараження.

Пацієнти, які захворіли COVID-19 в легкій або середній формі важкості або ж захворювання ще не підтверджено, перебуваючи на амбулаторному лікуванні, повинні перевіряти сатурацію протягом двох тижнів.
 
Також необхідно проводити моніторинг, в тому випадку якщо є симптоми кашлю та слабкості, але тест на коронавірус негативний (пульсоксиметр має вищу точність визначення захворювання).

Інші застосування пульсоксиметру

Цей прилад незамінний у багатьох областях медицини:
  • анестезіологія (під час наркозу);
  • спортивні заняття (для вивчення стану під час інтенсивних навантажень);
  • пульмонологія (визначення патологій дихальних шляхів).
Пульсоксиметр, як раніше згадувалося, незамінна річ в домашній аптечці.  Крім моніторингу сатурації у випадках дефіциту кисню (при захворюванні COVID-19), також пристрій необхідний для контролю терапії під час зупинок дихання уві сні, серцевої недостатності, або ж при хронічних патологіях легень.
 
При правильному виборі, прилад стане надійним помічником.  Допоможе вчасно виявити відхилення та вжити необхідних заходів, з метою недопущення серйозних відхилень.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм