Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Загострення варикозу влітку: як уникнути недуги

Загострення варикозу влітку: як уникнути недугиВарикозне розширення вен, далеко не сезонна патологія. Але саме влітку, в жарку погоду, варикоз сприяє розвитку додаткових ускладнень.

Варикоз досить поширене захворювання, але дуже часто його ознаки у вигляді набряків або венозних «зірочок» на ногах ігноруються, що призводить тільки до поглиблення стану з віком.

Причини та симптоми загострення варикозу влітку

Сама по собі спекотна погода не здатна викликати варикозне розширення вен, вона тільки загострює симптоми наявного захворювання.

Кровоносні судини дуже різко реагують на високу температуру повітря або його перепади. Вони розширюються, що призводить до уповільнення відтоку крові знизу вверх (від нижніх кінцівок до серця). Зростає навантаження на венозні клапани, також внаслідок підвищеного випаровування рідини з організму кров гусне, що призводить до її застою. Тобто виходить, що вени зі стоншеними стінками переповнюються кров'ю.

Сприяти такому стану можуть наступні чинники:
  • перебування в одній позі тривалий час: стоячи або сидячи, особливо нога на ногу;
  • надмірна вага;
  • гормональні зміни;
  • вагітність;
  • носіння неправильно підібраного взуття, наприклад, у жінок ходіння на підборах.
При розвитку варикозу першими сигналами, на які необхідно звернути увагу є важкість у ногах, набряки щиколоток, виникнення судинних «сіточок» та «зірочок» на ногах. Також може з'явитися свербіж навколо вен, зміна кольору шкіри та навіть невеликі крововиливи.

Варикоз при відсутності лікування може супроводжуватися ускладненнями у вигляді запалення вен або розвитку в них тромбів.

Як доглядати за ногами в спеку?

  1. Приймайте контрастний душ, або обливайте ноги холодною водою.
  2. Намагайтеся в сильну спеку довго не перебувати під сонцем.
  3. Не забувайте про питний режим. У спекотну погоду необхідно пити більше рідини.
  4. Робіть гімнастику для ніг, або обмежтеся простим масажем. Після робочого дня відпочиньте близько пів години, піднявши ноги.
  5. Слідкуйте за харчуванням. Вживайте продукти багаті антиоксидантами. Вони сприяють кращій роботі печінки, відповідно кров не застоюється.
  6. Плавайте. Це відмінний спосіб освіжитися та поліпшити кровообіг.
  7. Носіть зручне взуття. Особливо це стосується жінок та їхньої любові до підборів. Влітку віддайте перевагу сандалям або будь-якому іншому взутті на плоскій підошві. Це допоможе активніше працювати литковим м'язам, поліпшуючи кровообіг.
  8. Лікуйте вени зсередини. Оскільки варикоз це не тільки зовнішня естетична проблема, але і внутрішня. Для цього необхідно своєчасно звернутися до флеболога, приймати препарати для зміцнення стінок судин, наприклад Кардіосил, або інші венотоніки.
У тому випадку, якщо Вас почала турбувати втома в ногах або сильні набряки, зверніться до лікаря-флеболога. Вам проведуть повне обстеження судин та призначать необхідне лікування. Головне не відкладати проблему на потім.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм